Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Risico's van ultrabewerkte voeding

Delen
7 mei 2025
Ultrabewerkt voedsel. Volgens hen kun je dat maar beter uit je dieet schrappen: je zou er hart- en vaatziekten van krijgen, slaapproblemen, en er zelfs depressief van worden. Wat klopt van al die beweringen? En wat niet? We vragen het emeritus professor voedingswetenschappen Jaap Seidell.

Bewerkt, onbewerkt en dan hebben we ook nog ultrabewerkte voeding vol bijna niet uit te spreken ingrediënten. Volgens social media is het eten van ultrabewerkt voedsel ontzettend slecht. Wat houdt dit nou precies in en hoe maak je gezonde keuzes te midden van de huidige voedselcultuur?

Ultrabewerkt voedsel is op zichzelf niet ongezond, maar een dieet dat er grotendeels uit bestaat, wel, zegt voedingswetenschapper Jaap Seidell (BETA) bij RTL Nieuws. "Hoe meer je ervan eet, hoe slechter het is voor je gezondheid." Zulke voeding bevat weinig vezels en veel zout, vet en suiker, wat kan leiden tot onder andere hartziekten, depressie en een verzwakt immuunsysteem. Een gebalanceerd eetpatroon blijft dus essentieel. Linda gaat in op gezonde keuzes. 

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam