Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Minder sneeuw en vroegere rivierafvoer bedreigen de watervoorziening

Delen
27 februari 2025
Nieuw onderzoek van VU-aardwetenschapper Wouter Berghuijs en sneeuwhydroloog Kate Hale, University of British Columbia, laat zien hoe klimaatverandering de rivierafvoer in besneeuwde regio’s op het noordelijk halfrond beïnvloedt. Deze veranderingen in de waterhuishouding kunnen grote sociaal-economische en ecologische gevolgen hebben.

Meer dan een zesde van de wereldbevolking is afhankelijk van smeltwater voor hun watervoorziening, en ecosystemen reageren vaak sterk op veranderingen in waterbeschikbaarheid. Daarom hebben verschuivingen in sneeuwval en rivierafvoer grote impact. In veel delen van de wereld is smeltwater namelijk cruciaal voor landbouw, industrie en drinkwatervoorziening. Door de opwarming van het klimaat en veranderende rivierstromen krijgen veel regio’s te maken met seizoensgebonden waterschaarste. Uit het onderzoek, gepubliceerd in Nature, blijkt dat de piek in rivierafvoer op het noordelijk halfrond steeds eerder in het jaar plaatsvindt, waardoor er in de zomer minder water beschikbaar is. 

Structurele veranderingen 
Het onderzoek laat zien dat de opwarming van het klimaat systematische veranderingen veroorzaakt in sneeuwval en rivierafvoer in honderden stroomgebieden op het noordelijk halfrond. "Naarmate het klimaat opwarmt, valt er minder neerslag als sneeuw, smelt sneeuw eerder en neemt de winterregen toe. Hierdoor bereikt de rivierafvoer eerder in het jaar zijn piek en neemt de hoeveelheid water in de zomer af. Dergelijke veranderingen zien we in de meeste besneeuwde stroomgebieden op het noordelijk halfrond," legt Berghuijs uit. Daarentegen worden jaarlijkse schommelingen in sneeuwcondities vooral bepaald door variaties in de timing van neerslag, en niet zozeer door temperatuurveranderingen. Dit zorgt voor sterk wisselende effecten op de rivierafvoer, maar weerspiegelt niet de structurele impact van klimaatopwarming, zo blijkt uit het onderzoek. 

Hoe klimaatverandering de watervoorraden beïnvloedt 
Doordat de (al kleinere) sneeuwpaketten eerder in het jaar smelten, verschuift de beschikbaarheid van rivierwater van de zomer, wanneer de watervraag het hoogst is, naar de winter, wanneer de vraag juist veel lager is. In veel delen van de wereld is smeltwater uit sneeuw een cruciale waterbron. De systematische verschuiving naar een eerdere rivierafvoer betekent dat er minder water beschikbaar is op de momenten dat het het hardst nodig is, zoals voor geïrrigeerde landbouw. "Vooral in regio’s zoals het westen van de VS betekent dit dat waterrechten seizoensgebonden zouden moeten zijn, en dat deze rechten aangepast moeten worden aan andere tijden van het jaar. Deze bevindingen dragen bij aan een beter begrip van hoe klimaatverandering de watervoorraden beïnvloedt en kunnen helpen bij het ontwikkelen van beter waterbeheer en beleid," zegt de aardwetenschapper. 

Monitoring van databases 
De studie maakt gebruik van bestaande, vrij toegankelijke nationale en wereldwijde databases over sneeuw, rivierafvoer en weersomstandigheden. Deze databases bevatten dagelijkse metingen die over lange periodes zijn verzameld, vaak meerdere decennia per stroomgebied. De gegevens worden bijvoorbeeld verzameld voor operationeel waterbeheer en weersvoorspellingen, maar vormen ook een waardevolle bron voor wetenschappelijk onderzoek.  

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam