De opleiding heeft voor de derde keer het predicaat Excellent gekregen van de Nationale Studenten Enquête en gaat verder onder leiding van Martijn Heijmans. Hij neemt het stokje over van Jos Twisk. Waar is hij vooral trots op?
Heijmans is trots op het sterke cursusaanbod: ''Naast de tweejarige deeltijd masteropleiding, bieden we veel bij – en nascholing aan in het Nederlands én Engels. Onze cursussen zijn zeer aantrekkelijk voor arts-onderzoekers en PhD studenten. De cursussen worden in blokken (op een aantal achtereenvolgende dagen) gegeven in kleine groepen met veel interactie en persoonlijke aandacht waardoor het leerrendement hoog is en ze perfect afgestemd kunnen worden op de dagelijkse praktijk van arts-onderzoekers en PhD studenten”. Heijmans: “Onze cursussen worden gegeven door docenten die veelal hun sporen hebben verdiend in het wetenschappelijk onderzoek en boeken hebben geschreven over onderwerpen als Klinimetrie of Longitudinale data analyse. Daar komen ook buitenlandse onderzoekers op af die aangeven dat ze nergens zo'n aanbod zijn tegengekomen”.
De cursussen combineren colleges, werkgroepen én practica met medische en epidemiologische datavoorbeelden en daarnaast is het mogelijk te oefenen met data uit eigen onderzoek. “Zo kunnen cursisten het geleerde direct toepassen voor hun eigen onderzoek”.
Welk onderdeel van de opleiding ga je juist niet veranderen?
“De basiscursus Epidemiologisch onderzoek: basisprincipes is kwalitatief heel sterk waarbij je veel leert over onderzoeksmethodologie en de theorie direct gaat koppelen aan de praktijk van uitdagingen in medisch en epidemiologisch onderzoek. Deze basiscursus Epidemiologie is de start van de masteropleiding maar is ook los te volgen, net als alle andere cursussen. “De cursus duurt een week en vindt plaats op een unieke locatie in het Rolduc klooster in Kerkrade". Andere cursussen worden in Amsterdam gegeven.
Welke ambities heb je met de opleiding?
Heijmans: “Kracht van de opleiding is dat wij altijd inspelen op ontwikkelingen en behoeften vanuit het werkveld”. De cursus over klinische predictiemodellen is recent uitgebreid met Machine Learning: “Machine Learning is een veelbelovende ontwikkeling binnen medisch en epidemiologisch onderzoek en wij zijn trots dat wij met deze cursus hierop inspelen”. Ook werken arts-onderzoekers en PhD studenten tegenwoordig steeds vaker met grote real-life data bestanden en wordt het belangrijker om causale verbanden te onderzoeken in dat soort gegevens. Daarvoor bieden wij een cursus Causal Inference and Propensity Score Methods aan. “Een belangrijke ontwikkeling want dat is veel minder kostbaar dan wanneer je allerlei gerandomiseerde studies moet gaan optuigen."
Daarnaast ga ik samen met onze docenten meer de mogelijkheden van AI toepassingen als Co-pilot en ChatGPT onderzoeken binnen ons curriculum. Daarvoor zoek ik ook aansluiting bij de andere opleidingsdirecteuren van het Amsterdam UMC en de VU. Ook ga ik onderzoeken hoe we meer kunnen samenwerken met andere masteropleidingen binnen het Amsterdam UMC zoals de Evidence Based Practie in Health Care van de Faculteit der Geneeskunde UvA. Onze opleiding heeft een stevig fundament in het academisch onderzoek maar ik zie wel kansen voor samenwerking. We merken dat arts-onderzoekers en PhD-studenten op locatie AMC sinds de fusie ons nog wat minder makkelijk weten te vinden, maar het is mijn doel dat daar verandering in komt. “Iedereen zou toch onderwijs willen volgen bij een masteropleiding die het predicaat Excellent heeft!"
Op 8 mei is er weer een online bijeenkomst over de opleiding, aanmelden kan hier.
Meer informatie over de opleiding vind je op de website: https://www.epidm.nl/