Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Koffiedrinken verlaagt mogelijk risico op kwetsbaarheid

Delen
28 april 2025
Een nieuwe studie suggereert dat regelmatige koffieconsumptie geassocieerd is met een verminderd risico op kwetsbaarheid. De studie, gefinancierd door het Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC), is de eerste die de relatie tussen koffieconsumptie en de onderliggende componenten van kwetsbaarheid analyseert.

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam, Mette van de Linden, Margreet Olthof, Laura Schaap en Hanneke Wijnhoven, en Emiel Hoogendijk van het Amsterdam UMC maakten deel uit van de onderzoeksgroep en werkten samen met Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA). 

"Het drinken van koffie is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse routine van veel mensen, en naarmate mensen ouder worden, zijn ze voortdurend op zoek naar manieren om hun gezondheid te behouden. Onze bevindingen wijzen op de mogelijke gunstige samenhang tussen dagelijkse koffie-inname en een verlaagd risico op kwetsbaarheid op latere leeftijd in de oudere bevolking. Koffieconsumptie kan daarmee bijdragen aan gezond ouder worden, maar het is belangrijk dat we ook andere voedingsinterventies verder onderzoeken om ervoor te zorgen dat ouderen een vervullend leven kunnen blijven leiden", legt Margreet Olthof, universitair hoofddocent aan het Amsterdam Public Health Research Institute van de Vrije Universiteit Amsterdam, uit.

Voordelen
Koffieconsumptie is eerder in verband gebracht met een vermindering van het risico op enkele van de natuurlijke symptomen van veroudering, zoals het verbeteren van de cognitieve functie en het verminderen van ontstekingsgerelateerde ziekten. Dit nieuwste onderzoek, gepubliceerd in European Journal of Nutrition, draagt bij aan de groeiende kennis binnen dit gebied en onderzoekt de voordelen van regelmatige koffieconsumptie over een langere periode. De onderzoekers ontdekten dat regelmatige koffieconsumptie geassocieerd was met een verlaagd risico op kwetsbaarheid, gedefinieerd door gewichtsverlies, zwakte, uitputting, een trage loopsnelheid of lage fysieke activiteit.

Lager algeheel risico op kwetsbaarheid
De resultaten van dit onderzoek geven aan dat hogere regelmatige koffieconsumptie geassocieerd is met een lager algeheel risico op kwetsbaarheid. Deze bevindingen kunnen naast het wetenschappelijk advies van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) worden beschouwd, waarin wordt aangegeven dat tot 400 mg cafeïne (3-5 kopjes koffie) per dag een gematigde en veilige hoeveelheid is.

De onderzoekers leggen uit dat het effect van koffie op het verminderen van kwetsbaarheid gedeeltelijk kan worden toegeschreven aan de rol van antioxidanten in koffie, die mogelijk helpen bij het verminderen van ontstekingen, sarcopenie (spierverlies) en het voorkomen van spierschade. Koffie kan ook helpen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid en de glucoseopname bij ouderen.

Onderzoeksmethoden
Voor dit onderzoek voerden de onderzoekers een gedetailleerde analyse uit over een lange periode van zeven jaar, waarbij 1.161 volwassenen van 55 jaar en ouder werden ondervraagd via de Longitudinale Studie naar Ouder Worden Amsterdam (LASA). De relatie tussen koffieconsumptie en de aanwezigheid en incidentie van kwetsbaarheid werd onderzocht. De kwetsbaarheidsstatus werd geëvalueerd met behulp van Fried's vijfcomponenten kwetsbaarheidsfenotype, dat wordt gedefinieerd door de aanwezigheid van drie of meer van de volgende symptomen: gewichtsverlies, zwakte, uitputting, trage gang (loopsnelheid) en lage fysieke activiteit.

*Gematigde koffieconsumptie kan worden gedefinieerd als 3-5 kopjes per dag, op basis van de beoordeling van cafeïneveiligheid door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid.

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam