Keuzestress: het lijkt wel een constante in het leven. Soms hoort het bij een fase, zoals bij onze dochter die dit jaar examen doet en een vervolgstudie moet kiezen, maar vaak komt het dagelijks terug, zoals bij het uitzoeken van kleding of het kiezen van een ijsje op een warme zomerdag. Tegenwoordig komt er ook een modernere versie van keuzestress bij: de keuze van het juiste communicatiekanaal.
E-mail belandt vaak op de berg van ongelezen berichten. Teams-berichten zijn voor mijn collega’s, WhatsApp voor mijn vrienden, Signal voor mijn securityvrienden, en mijn kinderen gebruiken Snapchat. Facebook wordt alleen nog maar gebruikt voor het vinden van kamers in Utrecht, en X... dat lijkt toch vooral voor journalisten te zijn? En als je dan eindelijk hebt gekozen welk kanaal je gebruikt, komt de vraag: wat deel je? Een roddel, een privéfoto, of misschien zelfs de aanvalsplannen van het Ministerie van Defensie?
Nu komt daar ook nog keuzestress bij met het gebruik van AI. Mag je AI gebruiken voor werk, onderzoek of studie? Welke AI-tools zijn veilig, en welke mag je gebruiken? Hoeveel vertrouwelijke data mag je erin stoppen? Voor mijn blog had ik beloofd om veilig gebruik van generatieve AI te bespreken, en wie mijn security hart had veroverd tijdens Valentine door veilige AI-tips te delen. Ik ben ontzettend blij met de vele waardevolle tips die ik heb ontvangen. Hier zijn de top drie tips voor het veilig gebruiken van AI:
- Kies een veilige AI-machine: Dit is lastig, want er is geen lijst met de beste keuzes. Je zult zelf wat onderzoek moeten doen. Kijk bijvoorbeeld naar welke data de AI verzamelt, wie toegang heeft tot jouw gegevens, hoe veilig de opslag en verwerking is, en of je de interacties met de AI zelf kunt beheren. Het is ook belangrijk om het privacy beleid te lezen en te kijken naar de reputatie van het bedrijf. Als je dit allemaal volgt, verwacht ik dat je een Deepseek-machine niet (meer) zult gebruiken.
- Controleer de bronnen: AI genereert niet altijd de juiste informatie. Het is dus belangrijk om de bronnen van de gegenereerde inhoud te controleren en te verifiëren of het antwoord klopt.
- Weet wat je deelt: Deel geen vertrouwelijke of persoonlijke informatie met een AI-machine, omdat deze gegevens mogelijk met anderen gedeeld worden. Je weet nooit precies wat er met je gegevens gebeurt zodra ze door de AI worden verwerkt.
De winnaars van mijn Valentijn actie zijn persoonlijk contact benaderd over hoe ze hun chocoladehart kunnen ontvangen. Bedankt voor de waardevolle bijdragen!