In 2024 rondde Simin haar BSc studie Farmaceutische Wetenschappen af, met een zeer succesvol onderzoeksproject in Biomoleculaire Simulatie en Modellering binnen de VU afdeling Chemie en Farmaceutische Wetenschappen. Tijdens haar stage onderzocht Simin op eigen initiatief mogelijkheden voor het ontdekken en optimaliseren van medicijnen tegen de ziekte van Chagas, een parasitaire ziekte die voorkomt in Latijns-Amerika en verwant is aan de Afrikaanse slaapziekte. Omdat de enige beschikbare medicatie tegen de ziekte van Chagas bij de helft van de patiënten jeuk als zeer onaangename bijwerking heeft (wat vaak leidt tot het staken van de behandeling) en omdat de ziekte zich ontwikkelt tot een groeiend gezondheidsprobleem als gevolg van menselijke migratie en globalisering, is er dringend behoefte aan alternatieve therapieën. Simin toonde aan dat nitroaromatische verbindingen een specifiek cytochroom P450 enzym onomkeerbaar kunnen remmen en zo de parasiet effectief kunnen bestrijden. Met behulp van gecombineerde kwantummechanische, moleculaire modelleer- en simulatietechnieken heeft Simin laten zien hoe dergelijke verbindingen het parasitaire enzym selectief kunnen blokkeren, wat een startpunt is voor verder onderzoek naar een betere behandeling van de ziekte van Chagas. Simin heeft haar mechanistische onderzoek op een uitstekende manier uitgevoerd en gerapporteerd, wat heeft geleid tot een eindpresentatie en scriptie van hoog niveau, die de basis zal vormen voor een wetenschappelijke publicatie. Nadat ze haar poster op een zeer heldere en enthousiaste manier had gepresenteerd, kreeg ze de FAR posterprijs op de BSc poster markt in juni 2024. Daarnaast heeft ze zich als een ware ambassadeur voor de afdeling opgesteld, zowel bij posterpresentaties op landelijke wetenschappelijke bijeenkomsten als tijdens open dagen voor de VU-opleidingen farmaceutische wetenschappen. Dankzij haar gedrevenheid, enthousiasme en brainstormen met collega's heeft Simin ook andere onderzoeksprojecten positief beïnvloed, en haar studentmentorschap en studentassistentschappen bij vakken als Fysische Farmacochemie, Chemische Principes en Thermodynamica zijn zeer gewaardeerd door studenten en docenten.
De jury is er dan ook van overtuigd dat ook dit jaar de Karlijn Keijzer Scriptieprijs is toegekend aan een excellente en zeer gemotiveerde student. De prijs wordt aan Simin uitgereikt door Jacqueline Keijzer, moeder van Karlijn Keijzer. De uitreiking vindt plaats op donderdag 26 juni vanaf 16.30 uur op de Vrije Universiteit in Theater 2 van het NU.VU gebouw, aansluitend op de postermarkt en wedstrijd voor BSc studenten Farmaceutische Wetenschappen.
Over de Karlijn Keijzer Scriptieprijs
De Karlijn Keijzer Scriptieprijs is ingesteld ter nagedachtenis aan Karlijn Keijzer, die in 2014 aan boord was van de fatale MH17-vlucht. Karlijn rondde haar MSc studie Drug Discovery and Safety aan de Vrije Universiteit in 2012 cum laude af, met een specialisatie in Computational Medicinal Chemistry en Toxicology. Voor haar PhD studie sloot Karlijn zich aan bij de Computational Chemistry groep van professor Baik aan de Indiana University in Bloomington om onder andere organometaalcomplexen van therapeutisch belang te bestuderen. In september 2014 promoveerde ze postuum. Tijdens haar promotieonderzoek bezocht Karlijn regelmatig de VU. Begin 2014 kreeg ze een Aspasia onderzoeksbeurs om bij de Biocomputational Chemistry groep van de divisie Theoretische Chemie te verblijven.
In lijn met Karlijns intellectuele nalatenschap en interesses, en om getalenteerde en ambitieuze studenten te stimuleren in hun wetenschappelijke ontwikkeling en (internationale) ervaring, wordt jaarlijks de Karlijn Keijzer Scriptieprijs uitgereikt in de vorm van een reisbeurs van 1000 euro. De ontvanger van de prijs wordt geselecteerd door een jury op basis van academische excellentie en motivatie van kandidaten die met succes een BSc onderzoeksproject hebben afgerond op het gebied van farmaceutische wetenschappen of (bio)chemie. Middelen voor de prijs zijn beschikbaar gesteld door de familie, aangevuld door de afdeling Scheikunde en Farmaceutische Wetenschappen van de VU.