“Sociale en geesteswetenschappers weten als geen ander dat onder elk vakgebied dat over de mens gaat, eeuwenoude lagen van literatuur en inzicht over vrijheid zitten.”
Lees het voorwoord van Gregor Halff, decaan van de Faculteit der Sociale en Geesteswetenschappen
Coverinterview
Dat Ewoud Kieft zou promoveren of voor de AKO Literatuurprijs en de Libris Geschiedenisprijs zou worden genomineerd, leek tot het laatste jaar van zijn studie geschiedenis niet voor de hand liggend. Hij was een typische zesjesstudent die vaker niet dan wel aanwezig was. Tot hij een stage bij het NIOD wist te bemachtigen en ontdekte dat hij van schrijven hield. Inmiddels staat een groot aantal publicaties, boeken en essays op zijn naam. Ze gaan opvallend vaak over één vraag: waarom radicaliseren mensen, en hoe kan een open democratische samenleving daar het best op reageren?
Lees het interview met Ewoud Kieft
In gesprek met
“Slechts drie procent van de demonstraties laat incidenten zien. Dat is al jaren een stabiel getal. Maar het aantal demonstraties is enorm toegenomen. Tussen 2017 en 2022 met maar liefst 311%. Drie procent van 6000 demonstraties betekent dat er in absolute zin wel degelijk meer demonstraties uit de hand lopen.”
Week in beeld
Anna de Wit studeerde Oudheidkunde aan de VU en werkt bij het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden als projectleider tentoonstellingen. Ze geniet ervan om de oudheid in de breedte tegen te komen in haar werk, van de IJstijd tot de late Middeleeuwen. Regelmatig probeert ze de oudheid te koppelen aan belangrijke hedendaagse onderwerpen, zoals receptiegeschiedenis, democratie en diversiteit.
Kijk en lees meer over Anna’s werkweek
Absolute wereldtop
Ze behoren tot de absolute wereldtop, de sociale en geesteswetenschappers van het SOCION-consortium. Daarom kregen ze vorig jaar een NWO subsidie van 30 miljoen euro voor onderzoek naar sociale cohesie –'het weefsel van onze samenleving’– met als hoofdvraag hoe we in deze roerige tijden die zo belangrijke maatschappelijke samenhang kunnen behouden en zelfs versterken. Filosoof Philip Robichaud is één van de onderzoekers die namens de VU bij het onderzoek betrokken is. Hij vertelt ons waarom het onderzoek zo belangrijk is en hoe het voor blijvende impact moet zorgen.
Lees het interview met filosoof Philip Robichaud
Verder in idea
“Waar gespeeld kan worden, begint de verbeelding, waardoor je in de huid van een personage kunt kruipen, een vreemde ‘ik’ kan worden, door jezelf tijdelijk te vergeten.” Lees de Abraham Kuyperlezing van Désanne van Brederode en meer in idea #6
Redactie
idea is een halfjaarlijkse uitgave van de Faculteit der Sociale en Geesteswetenschappen. De eerstvolgende editie verschijnt in december 2025.
Vraag aan de redactie: humanities.idea@vu.nl