Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Hoe statistiek helpt zeldzame gebeurtenissen en overlevingskansen te voorspellen

Delen
6 januari 2025
Hoe voorspel je extreme gebeurtenissen die zelden voorkomen, zoals aardbevingen of overstromingen? Die vraag staat centraal in het onderzoek van VU-statisticus Juan-Juan Cai. In een nieuw onderzoeksproject gaat ze haar kennis gebruiken om betere voorspellingen te maken van de overlevingskansen en genezingskansen van patiënten.

Juan-Juan Cai houdt zich bezig met het voorspellen van extreme gebeurtenissen die zelden voorkomen, zoals aardbevingen of overstromingen. Omdat zulke gebeurtenissen zo groots en ingrijpend zijn, is het belangrijk om ze te bestuderen. Het probleem is echter dat er meestal onvoldoende gegevens beschikbaar zijn voor nauwkeurig onderzoek. Toch probeert Cai met slimme rekenmethodes en modellen zo precies mogelijke schattingen te maken van deze zeldzame extreme gebeurtenissen.

Cai legt uit waarom haar vakgebied, econometrie en statistiek, hierbij zo waardevol is: “De wereld is complex en zit vol onzekerheden. Vaak kunnen we niet precies zeggen hoe groot de kans is dat iets gebeurt. Econometrische methodes helpen ons om gegevens te interpreteren en slimme beslissingen te nemen, zelfs als we te maken hebben met onzekerheid.”

Samenwerking met het KNMI

Cai heeft samengewerkt met het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) om hun modellen voor het voorspellen van extreem weer te verbeteren. “Standaard weermodellen zijn niet goed toegerust om extreme weersomstandigheden te voorspellen,” zegt Cai. “Ze zijn heel nauwkeurig voor normaal weer, zoals gewone regenval, maar niet voor extreme regen, waarover minder gegevens beschikbaar zijn. Daarvoor zijn extra stappen nodig, en wij hebben het KNMI geholpen om die stappen te zetten met behulp van econometrische tools.”

Van extreem weer naar gezondheid

In de komende jaren gaat Cai nieuwe modellen ontwikkelen om de overlevings- en genezingskansen van patiënten te schatten. Haar onderzoek heeft veel praktische toepassingen. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft hiervoor een onderzoeksbeurs toegekend aan Cai en haar onderzoekspartner, universitair docent Eni Musta van de Universiteit van Amsterdam.

Cai legt uit waarom dit belangrijk is: “Veel medische studies volgen patiënten maar voor een beperkte tijd. Als patiënten niet hun hele leven worden gevolgd, is het moeilijk om te bepalen of ze na een behandeling volledig genezen zijn, of dat de behandeling alleen levensverlengend is. Neem bijvoorbeeld bepaalde vormen van agressieve kanker: slechts een paar patiënten genezen volledig. Maar omdat die patiënten vaak niet twintig jaar later opnieuw worden onderzocht, weten we niet zeker of ze écht genezen zijn, of dat de behandeling hun leven alleen tijdelijk heeft verlengd. Met onze methodes helpen we dit soort vragen te beantwoorden.”

Praktische toepassingen

Twee concrete toepassingen van het onderzoek zijn het beoordelen van behandelingen voor kinderen met botkanker, met de nadruk op genezing in plaats van alleen levensverlenging, en het voorspellen van wanbetaling bij kredietbeoordelingen. Andere mogelijke toepassingen zijn bijvoorbeeld vruchtbaarheidsonderzoeken – hoe groot is de kans dat een behandeling effectief is? – of criminologie – wat is de kans dat iemand na een straf recidiveert?

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam