Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

FSW onderwijsteam wint Onderwijsinnovatieprijs

Delen
11 maart 2025
Het onderwijsteam van Esther Schagen (Afdeling Communicatiewetenschap, Faculteit der Sociale Wetenschappen) is winnaar van de Onderwijsinnovatieprijs met het project Let's collaborate! Practicing collaboration skills through AI-powered avatar training.

Onderwijsinnovatieprijs
De VU Onderwijsinnovatieprijs is bedoeld voor (interdisciplinaire of trans-facultaire) docententeams die een innovatief project ontwikkelen dat zich richt op de verbetering van de onderwijspraktijk aan de VU. Projecten die zich richten op het geven van een innovatieve invulling aan de VU-onderwijsvisie maken tevens kans op de Onderwijsinnovatieprijs. Het verband waarin de samenwerking tussen docenten plaatsvindt staat relatief vrij. Zo kunnen de docenten ook ondersteuners, studenten en maatschappelijke actoren betrekken in hun project.

Esther Schagen over het project ‘Let's collaborate!’
Esther Schagen is als senior docent verbonden aan de afdeling Communicatiewetenschap (FSW). Zij vertelt over het project 'Let's collaborate! Practicing collaboration skills through AI-powered Avatar Training': 'Ik merkte dat studenten steeds meer ondersteuning zoeken bij het ontwikkelen van samenwerkingsvaardigheden die essentieel zijn voor hun academische en professionele succes. Deze cruciale vaardigheden komen echter vaak onvoldoende aan bod in onderwijsomgevingen, door tijdsdruk en doordat docenten zich niet toegerust voelen om het leren van studenten op dit gebied te faciliteren.’

Om in deze behoefte te voorzien, heeft Esther samen met bachelorstudenten  Pratischa Koirala en Filippos Pratziotis een succesvolle pilot gedraaid waarin ze een door AI aangedreven avatarapplicatie hebben ontwikkeld voor de projectcursussen binnen de bacheloropleiding Communicatiewetenschap. Deze applicatie stelt studenten in staat om te oefenen met het geven van feedback op samenwerkingsvaardigheden in een gesimuleerde omgeving. De avatar is ontworpen om realistische en door studenten aangedragen teamscenario's te simuleren, zodat studenten reacties en strategieën kunnen oefenen in een gecontroleerde omgeving.'

Uit het juryrapport
De Onderwijsinnovatiejury heeft twee winnende teams aangewezen. Het tweede winnende team is van Sofia Stolk & Wouter Werner (Faculteit der Rechtsgeleerdheid in samenwerking met Faculteit Religie en Theologie en Faculteit der Sociale Wetenschappen) – Visual Evidence.

De inzendingen van Esther Schagen en Sofia Stolk en Wouter Werner sprongen er voor de jury bovenuit vanwege de uitstekende uitwerking en onderbouwing van hun projectvoorstellen, en het innovatieve gehalte van de ideeën die daaraan ten grondslag liggen. De jury vindt dat de ontwikkeling van soft skills tijdens de studie meer aandacht verdient en was dan ook blij verrast met het originele idee om studenten hiermee te laten oefenen middels AI. Dat dit idee uit de hoek van de Sociale Wetenschappen komt is volgens de jury onverwachts, getuigt van een innovatieve mindset en verdient veel lof. De jury vindt het bovendien mooi om te zien dat studentleden Pratischa en Filippos zichtbaar een grote rol spelen in de verbetering van en de voorlichting over de applicatie en de toolbox. De jury ziet veel mogelijkheden voor doorontwikkeling en bredere toepassing van Let's collaborate! binnen de VU – niet alleen studenten, maar ook docenten uit alle faculteiten zouden hun voordeel kunnen doen met de door Esther Schagen en haar team ontwikkelde interactieve avatar-training. De jury wil het team van Schagen aanmoedigen om te investeren in het nog interactiever maken van de avatartraining, en hoopt dat met de toekenning van deze prijs stappen gezet kunnen worden om de technologie in de toekomst intern binnen de VU verder te ontwikkelen.

Beide winnende teams hebben € 15.000 ontvangen. Het Centre for Teaching and Learning zal kosteloos hulp aan de twee winnende teams verschaffen bij het opschalen van hun projecten.

Over de Onderwijsinnovatieprijs
De VU hecht veel belang aan goed en inspirerend onderwijs, goede en inspirerende studenten en goede en inspirerende docenten. Om dit belang te onderstrepen reikt de VU ieder jaar Onderwijsprijzen uit aan bijzondere docenten en studenten die met recht in de schijnwerpers geplaatst mogen worden. De finalisten en winnaars worden tijdens de VU Onderwijsdag in het zonnetje gezet met de Masterscriptieprijs, StudenTalentprijs, Onderwijsinnovatieprijs en DocenTalentprijs.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam