Koopmann houdt zich bezig met zogenoemde ontologieën. Dat zijn verzamelingen van begrippen en afspraken die computers helpen om informatie beter te begrijpen. Je kunt ze zien als woordenboeken voor computersystemen. Dergelijke systemen worden gebruikt in gebieden zoals de geneeskunde, biologie, maar ook voor kunstmatige intelligentie. Voorbeelden zijn de medische ontologie SNOMED CT, die wereldwijd door zorgverleners wordt gebruikt om patiëntgegevens te organiseren, of de Gene Ontology, die onderzoekers helpt informatie over genen te ordenen. Ontologieën kunnen ook robots helpen om objecten in hun omgeving te begrijpen en te classificeren.
Belang van ontologieën
Een groot voordeel van ontologieën is dat ze computers kunnen helpen om logische conclusies te trekken. Als je de juiste informatie hebt, kan een computer bijvoorbeeld zelf afleiden dat iets waar is – en ook uitleggen waarom. Dat is vooral handig in AI-toepassingen, waar het belangrijk is dat beslissingen transparant en goed uit te leggen zijn.
Probleem
Toch zijn er ook nadelen. Het maken en onderhouden van ontologieën kost veel tijd en moet handmatig gebeuren, wat foutgevoelig is. Bovendien zijn de conclusies die een computer trekt, ondanks de logica erachter, soms lastig te begrijpen voor mensen.
De oplossing: conceptinterpolatie
Koopmann wil deze problemen aanpakken met een techniek die conceptinterpolatie heet. Simpel gezegd: stel dat je weet dat "x een spin is" en ook dat "x geen insect is", dan kun je daar een tussenstap tussen zetten: "x heeft acht poten". Die tussenbeschrijving helpt om te begrijpen waarom de ene bewering de andere impliceert.
Deze methode kan op allerlei manieren worden gebruikt: om computers hun redenering beter te laten uitleggen, om automatisch nieuwe definities te maken, of om computers te leren hoe ze zelf logische omschrijvingen kunnen bedenken. Zo kan zijn onderzoek bijdragen aan betere en slimmere informatiesystemen in veel vakgebieden.
Over de subsidie
De Open Competitie ENW ondersteunt nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek binnen de exacte en natuurwetenschappen. De zogenaamde M-subsidies zijn bedoeld voor vernieuwend en fundamenteel onderzoek dat van hoge kwaliteit is of urgent voor de wetenschap.