Met het organiseren van Meet the Professor willen de twee universiteiten kansengelijkheid en de toegang tot wetenschap vergroten. Bij een wetenschapper denken kinderen al snel aan een scheikundige met een labjas aan. Meet the Professor doorbreekt dit beeld door wetenschappers van verschillende disciplines de klas in te brengen. Zo maken de kinderen onder meer kennis met een wetenschapper die de Koran bestudeert (Pieter Coppens), een wetenschapper die een educatieve programmeertaal ontwikkelde (Felienne Hermans) en een wetenschapper die naar het poolgebied reist om permafrost te onderzoeken (Jorien Vonk).
“Kinderen die vandaag kennismaken met wetenschap, kunnen morgen de vragen stellen die ons verder helpen. Hun nieuwsgierigheid is onze toekomst. Meet the Professor is een geweldige manier om die nieuwsgierigheid aan te wakkeren en te laten zien dat wetenschap iets is waar je zélf deel van kunt uitmaken”, aldus Jeroen Geurts, rector magnificus van VU Amsterdam.
Deze editie van Meet the Professor is onderdeel van de Amsterdamse Toekomst Tiendaagse, in het kader van de 750ste verjaardag van Amsterdam. Tijdens het gezamenlijke vertrekmoment op de VU-campus kijken de deelnemende wetenschappers vooruit: wat betekent het onderzoek aan de universiteit voor de kinderen van nu, voor hun volwassen leven in 2050, en voor hun leven in 2075, wanneer zij zelf de seniorenleeftijd naderen?
Op een speelse manier leren wat wetenschap is
Voorafgaand aan de gastles voorziet het Wetenschapsknooppunt Amsterdam de scholen van lesmateriaal om de leerlingen goed voor te bereiden. Ze bespreken op een speelse manier wat wetenschap is, wat wetenschappers doen en welke vaktermen hun gastdocent straks gaat gebruiken. Ook gaan de leerlingen zelf vast onderzoeksvragen bedenken en het beeld schetsen dat ze van een wetenschapper hebben. “Doordat de leerlingen voorbereid zijn op de gastles, ontstaat een waardevolle dialoog waarbij de kinderen hun perspectief op de onderzoeksvragen kunnen meegeven,” aldus initiatiefnemer Katinka van der Kooi, die aan de VU onderzoek doet naar menselijk motorisch leren en motivatie.
Tijdens de gastles vertellen de wetenschappers in interactie met de leerlingen over hun vakgebied en dagelijkse werk en na afloop wisselen wetenschappers hun ervaringen uit.
Zelf onderzoeker worden
Het doel is dat de leerlingen eigenschappen van zichzelf gaan herkennen in de wetenschapper en interesse krijgen voor het zelf doen van onderzoek. Een ontmoeting met een wetenschapper kan volgens de organisatoren bovendien de sociale gelijkheid bevorderen. “Niet iedereen krijgt thuis evenveel mee over wetenschap”, aldus een van de organisatoren Silke Drieman van de UvA. “Zo hopen we het draagvlak voor de wetenschap en het vertrouwen in wetenschappelijke kennis te stimuleren.”
Deelnemende wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam
- Prof. dr. Felienne Hermans, Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen, Leren programmeren
- Prof dr. Mirjam Pijnappels, Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen, Veroudering & mobiliteit
- Prof dr. Nienke van Atteveldt, Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen, Mindset
- Dr. Teatske Altenburg, Amsterdam UMC, Fysieke activiteit
- Dr. Alexa Laheij, ACTA, Preventieve tandheelkunde
- Prof. dr. Jeroen de Ridder, School der Geesteswetenschappen, Epistemiologie
- Dr. Pieter Coppens, School der Geesteswetenschappen, Islamstudies
- Prof dr. Sandjai Bhulai, Faculteit der Bètawetenschappen, Data science
- Prof dr. Jorien Vonk, Faculteit der Bètawetenschappen, Permafrost
- Prof dr. Frank van Harmelen, Faculteit der Bètawetenschappen, Informatica / AI
- Dr mr. Tim Bleeker, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Klimaatrecht.