Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Fellow Fleur van Eeden start met Faculty of Impact

Delen
4 maart 2025
Elf nieuwe fellows, waaronder microbioomonderzoeker Fleur van Eeden van de Vrije Universiteit Amsterdam, starten aan de Faculty of Impact en krijgen door middel van een persoonlijke beurs twee jaar de tijd om hun ideeën om te zetten naar een schaalbare commerciële of maatschappelijke startup.

Ook krijgen ze ondersteuning bij hun eerste stappen richting ondernemerschap door het Faculty of Impact coachingstraject. Zo helpt het programma academici op pad om maatschappelijke en / of economische impact te genereren op basis van hun onderzoek. Bij de 2024 ronde stonden de thema’s Landbouw, water en voedsel en Circulaire Economie centraal. De meeste fellows gaan dan ook op deze thema’s aan de slag.

‘The Happy Bar’: A functional Food Product to improve Mood and Behaviour through the Gut-Brain Axis
Er is een dringende noodzaak om de wereldwijde toename van depressie en angst aan te pakken. Beide aandoeningen verminderen de kwaliteit van leven van individuen en leggen een zware financiële last op de samenleving. Recente studies hebben een sterke verbinding aangetoond tussen het darmmicrobioom en de geestelijke gezondheid. Uit data van grote cohorten van meer dan 1.000 mensen blijkt dat een specifieke darmbacterie een sterke omgekeerde correlatie vertoont met depressie en angst. De innovatie van Fleur van Eeden omvat een gepatenteerde fermentatiemethode (patent aangevraagd) om een functioneel gefermenteerd voedingsmiddel te produceren dat gebruikmaakt van deze darmbacterie om de stemming te verbeteren.

De innovatie
Van Eeden: "Ken je de granenrepen van bolletje? Bedenk dan zo een product, maar dan eentje met een bacterie waarvan wij weten dat hij gemoed en motivatie kan beïnvloeden via de darm-brein-as. De bacterie is gevonden omdat in meerdere grote cohortstudies gevonden werd dat mensen met depressie deze bacterie niet of bijna niet in hun darmen hebben. Daarnaast is bewezen hoe deze bacterie, door de aanmaak van metabolieten,  gemoed en motivatie kan beïnvloeden via de darm-brein-as.
Het patent (pending) van hoogleraar microbiologie Remco Kort betreft een unieke fermentatiemethode die deze bacterie kan kweken voor verwerking in een voedselproduct. Dit voedselproduct is in onze ogen nu nog een granenbar – The Happy Bar – maar wie weet stellen wij dit nog bij aan de hand van lopend onderzoek. Met de Faculty of Impact krijg ik ruimte om met Remco Kort en Wilbert Sybesma een start-up te creëren die dit idee gaat uitwerken. Ons doe is om een makkelijk, gezonde en toegankelijke voedselinterventie voor mensen die een extra boost kunnen gebruiken voor hun gemoed of motivatie. Denk aan mensen met milde depressieklachten of aan sporters."

Het team is intussen een klein onderzoek begonnen over de productontwikkeling om te kijken voor wie De Happy Bar het meest interessant zou kunnen zijn. De enquête is hier te vinden: https://forms.gle/7xaNWnAYzb9bqUH77.

Lees meer op de website van NWO

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam