Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Bètamedewerkers aan het woord: Marlies van Daalen

Delen
26 maart 2025
In deze rubriek stellen medewerkers van de Bètafaculteit zich voor. Deze week is het de beurt aan opleidingscoördinator en studieadviseur bij de afdeling Computer Science Marlies van Daalen.

Wat doe je bij de VU en hoe lang werk je hier?
Ik ben sinds februari 2021 opleidingscoördinator bij de afdeling Computer Science (Informatica), en sinds februari 2022 ook studieadviseur. Na hiervoor gewerkt te hebben voor de HvA en UvA, ben ik op de VU terechtgekomen mede dankzij een tip van mijn tweelingzus die al bijna tien jaar bij het International Office van de VU werkt. We houden ons werkende leven wel gescheiden, maar het is gezellig om af en toe samen te lunchen. Binnen de afdeling Computer Science, focus ik me op de Masteropleidingen Bioinformatics and Systems Biology en Computer Security, die elk hun eigen bijzonderheden hebben. Ik vind de combinatie van mijn twee rollen fijn, omdat het zorgt voor een afwisselend takenpakket. Ik ondersteun de opleidingsdirecteurs en het docententeam, maar fungeer ook als eerste aanspreekpunt voor studenten. Ik kan mijn agenda min of meer zelf indelen en zo administratieve taken afwisselen met studentgesprekken. Dit is zeker gunstig voor mijn werkplekzier en efficiëntie. En er is gelukkig ook ruimte voor professionalisering in de vorm van trainingen en workshops.

Wat is het leukste aan werken bij de Bètafaculteit?
Ik heb zelf Engels gestudeerd (ook aan de VU!) dus het is een totaal andere wereld dan ik gewend was als student, maar het bevalt heel goed. De lijntjes met de academic staff zijn kort en de sfeer is informeel en no-nonsense. Ik heb ook veel contact met de verschillende teams binnen het Bèta Onderwijsbureau. Die samenwerking verloopt heel soepel, en dat maakt echt het verschil bij het oplossen van lastige kwesties. Het meest dankbaar ben ik voor mijn eigen team van opleidingscoördinatoren en studieadviseurs, geleid door Sara Lusini.

Wat kan er beter op de faculteit?
Ik heb zelf geluk gehad met mijn werkruimte, maar rondom het sluiten van het W&N-gebouw heeft het gebrek aan werkplekken en gesprekskamers wel voor veel stress gezorgd bij collega’s van andere afdelingen binnen Beta. De planning en communicatie hadden wel anders gekund volgens mij. En in het algemeen zouden er op de VU wel wat meer prikkelarme ruimtes mogen komen voor studenten en medewerkers. Voor mensen met een functiebeperking is dat sowieso essentieel, maar iedereen heeft er denk ik wel baat bij om je af en toe terug te kunnen trekken tussen meetings en deadlines door.

Heb je werktips voor collega's?
Een collega had laatste tafeltennisbatjes gekocht en daarmee hebben we de tafeltennistafels op het VU-plein uitgeprobeerd. Het beviel goed om in de pauze even iets actief en speels te doen!

Daarnaast kan het ook waardevol zijn om koffiedates in te plannen met collega’s die een totaal andere functie hebben, om inspiratie op te doen en de dag te breken.

Wat raad je collega's aan om te doen, te zien, te lezen en/of naar te luisteren?
Ik heb een informeel boekenclub met een aantal vrienden en een van de boeken die we allemaal mooi vonden, was Playground van Richard Powers. Zijn boek The Overstory is een van mijn favoriete boeken ooit, maar dit nieuwe boek is ook heel intrigerend. AI speelt er ook een grote rol in, dus dat is extra toepasselijk gezien mijn eigen baan, maar voor iedereen denk ik wel een thema momenteel.

Verder kan ik de Nederlandse film De idylle van regisseur Aaron Rookus van harte aanbevelen. Deze is net in première gegaan. Ik ken Aaron via-via, dus dat maakt het extra leuk, maar het is gewoon ook een prachtige film, die ook door de critici goed wordt ontvangen.

Aan wie geef je het stokje door?
Junior Docent Bioinformatics Josemari Urtasun Elizari. 

Dilemma's:

Voorjaarsschoonmaak of serie kijken?
Serie kijken sowieso. Ik ben qua werk best secuur maar des te minder in het huishouden…

Ben je een bèta of alfa?
Ik zie mezelf wel als een alfa gezien mijn achtergrond, maar mijn persoonlijkheid klikt volgens mij goed met bèta’s.

Wat is je favoriete universiteitsmaaltijd/snack?
Dat is sinds een jaar wat lastiger omdat ik glutenvrij moest gaan; dus ik neem eigenlijk altijd zelf wat mee. Maar daarvoor haalde ik vaak een focaccia bij de SPAR.

Wat is volgens jou het mooiste gebouw van de VU?
Dan kies ik net als een aantal voorgangers in deze rubriek voor het NU-gebouw, waar ik zelf op de 12e verdieping werk. Ik heb prachtig uitzicht en waardeer ook de lichtval en ruimtelijkheid als je vanaf de begane grond naar boven kijkt. Mijn eerste herinnering rondom VU is aan het ‘provisorium’ een noodgebouw voor de afdeling Psychologie waar mijn (vorig jaar overleden) vader destijds werkte. Ik mocht af en toe mee naar kantoor en kwam daar toen voor het eerst in aanraking met een computer. Dus aan dat gebouw heb ik ook heel warme herinneringen.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam