Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Athena toont succes in transformatie van voedselsystemen dankzij EU-subsidies

Delen
9 januari 2025
Ter ere van het 40-jarig jubileum van de EU Research & Innovation programma’s, zoals H2020 en Horizon Europe, benadrukt Prof. Jacqueline Broerse, directeur van het Athena Instituut, de resultaten in de EU-projecten FIT4FOOD2030 en FoodCLIC die inzetten op het transformeren van voedselsystemen.

Prof. Broerse, coördinator van de FIT4FOOD2030 en FoodCLIC projecten, legt uit dat succesvolle transformaties van voedselsystemen meer vereisen dan alleen het integreren van kennis uit wetenschap, beleid en praktijk.

Op de website van Universiteiten van Nederland licht ze toe hoe het co-ontwerpen en co-implementeren van strategieën voor de productie, de verwerving en distibutie van voedsel, samen met het gebruik van reflexieve leerbenaderingen, veranderingen in voedselsystemen effectiever en duurzamer maken.

Het betrekken van de verschillende belanghebbenden bij deze processen creëert gewoonten die worden ingebed in hun dagelijks leven en uiteindelijk in hun omgeving. Het reflecteren op de vraag of en waarom nieuwe processen werken kan bovendien synergieën versterken en potentiële conflicten verminderen. Reflexiviteit en co-design zijn vooral belangrijk voor voedselarme gemeenschappen en kwetsbare groepen. Op deze manier profiteren ze meer van het voedselbeleid dat bedoeld is om hen te ondersteunen. Zoals Prof. Broerse zegt:

“Het belangrijke werk in FIT4FOOD2030 om de kloof tussen wetenschap, beleid en praktijk te overbruggen, wordt nu voortgezet in FoodCLIC door middel van een reflexief proces van co-design en co-implementatie van real-life interventies in voedselverdeling en markten, stedelijke landbouw en voedselinkoop die co-voordelen opleveren en resulteren in geïntegreerd voedselbeleid.“

Het FoodCLIC-project zal blijven bijdragen aan het waarborgen van gezond en duurzaam voedsel dat beschikbaar, betaalbaar en aantrekkelijk is voor alle burgers in stedelijke voedselomgevingen via Living Labs verspreid over Europa.

Kijk voor meer informatie over deze projecten en ander onderzoek naar voedselsystemen van het Athena Instituut in Amsterdam, op de website.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam