Prof. Broerse, coördinator van de FIT4FOOD2030 en FoodCLIC projecten, legt uit dat succesvolle transformaties van voedselsystemen meer vereisen dan alleen het integreren van kennis uit wetenschap, beleid en praktijk.
Op de website van Universiteiten van Nederland licht ze toe hoe het co-ontwerpen en co-implementeren van strategieën voor de productie, de verwerving en distibutie van voedsel, samen met het gebruik van reflexieve leerbenaderingen, veranderingen in voedselsystemen effectiever en duurzamer maken.
Het betrekken van de verschillende belanghebbenden bij deze processen creëert gewoonten die worden ingebed in hun dagelijks leven en uiteindelijk in hun omgeving. Het reflecteren op de vraag of en waarom nieuwe processen werken kan bovendien synergieën versterken en potentiële conflicten verminderen. Reflexiviteit en co-design zijn vooral belangrijk voor voedselarme gemeenschappen en kwetsbare groepen. Op deze manier profiteren ze meer van het voedselbeleid dat bedoeld is om hen te ondersteunen. Zoals Prof. Broerse zegt:
“Het belangrijke werk in FIT4FOOD2030 om de kloof tussen wetenschap, beleid en praktijk te overbruggen, wordt nu voortgezet in FoodCLIC door middel van een reflexief proces van co-design en co-implementatie van real-life interventies in voedselverdeling en markten, stedelijke landbouw en voedselinkoop die co-voordelen opleveren en resulteren in geïntegreerd voedselbeleid.“
Het FoodCLIC-project zal blijven bijdragen aan het waarborgen van gezond en duurzaam voedsel dat beschikbaar, betaalbaar en aantrekkelijk is voor alle burgers in stedelijke voedselomgevingen via Living Labs verspreid over Europa.
Kijk voor meer informatie over deze projecten en ander onderzoek naar voedselsystemen van het Athena Instituut in Amsterdam, op de website.