Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Ammodo Science Award 2025 voor Freek van Ede en Rik Peels

Delen
15 april 2025
De Ammodo Science Award for fundamental research, voor grensverleggende wetenschap, wordt elke twee jaar uitgereikt aan acht wetenschappers verdeeld over de vier wetenschapsdomeinen Biomedical Sciences, Humanities, Natural Sciences en Social Sciences.

Dit stelt de onderzoekers in staat om de komende jaren ongebonden wetenschappelijk onderzoek te doen naar fundamentele vraagstukken in hun vakgebied.

Kleine oogbewegingen, grote inzichten
Universitair hoofddocent Cognitieve Neurowetenschappen Freek van Ede ontdekte dat minuscule, onbewuste oogbewegingen – microsaccades – een betrouwbaar signaal afgeven van hoe ons brein zich focust op informatie in het werkgeheugen. Deze doorbraak maakt het mogelijk om zeer precies te meten hoe cognitieve processen zich ontvouwen in de tijd, zelfs bij bewegende proefpersonen. Dit biedt nieuwe inzichten in hoe ons brein dynamisch informatie verwerkt in het dagelijks leven. Van Ede ontdekte zo dat visuele cognitie fundamenteel actiegericht is: we nemen niet zomaar waar, maar we nemen waar om te handelen.
Lees verder

De logica van extremisme
Hoogleraar Analytische en Interdisciplinaire Godsdienstfilosofie Rik Peels ontwikkelde een vernieuwend theoretisch kader dat verklaart hoe ogenschijnlijk rationele mensen tot extreme standpunten kunnen komen. Aan de hand van het concept niet-ideale rationaliteit laat hij zien dat complotdenkers niet per definitie onredelijk zijn maar juist volgens een eigen logica redeneren. Beperkte toegang tot informatie en bewuste afwijzing van bepaalde bronnen kunnen uiteindelijk leiden tot radicalisering. Door aan te tonen dat complotdenken, religieus fundamentalisme en terrorisme verschillende uitingen zijn van eenzelfde radicaliseringsproces, heeft hij een geheel nieuwe kijk op extremisme geïntroduceerd die cruciaal is voor effectievere preventie.
Lees verder

Over de Ammodo Science Award for fundamental research 
Tweejaarlijks reikt Ammodo de Ammodo Science Award for fundamental research uit aan acht excellente mid-career wetenschappers die fundamenteel onderzoek verrichten. Deze Award omvat een geldbedrag van 350.000 euro en wordt uitgereikt binnen vier wetenschapsdomeinen: Humanities, Social Sciences, Natural Sciences en Biomedical Sciences. De laureaten worden geselecteerd door adviescommissies van gerenommeerde wetenschappers.

Leila Akkari, Marvin Tanenbaum, Rik Peels, Jenneke van der Wal, Yoeri van de Burgt, Nathalie Katsonis, Janna Cousijn en Freek van Ede zijn de winnaars van de Ammodo Science Award for fundamental research 2025.

Ammodo stimuleert de ontwikkeling van kunst, wetenschap en architectuur. Het uitbreiden van kennis en het genereren van nieuwe perspectieven op deze terreinen dragen bij aan het aangaan van hedendaagse uitdagingen en aan het vooruitbrengen van de samenleving.
Ga voor meer informatie naar ammodo-science.org.

Foto: Florian Braakman

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam