Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

AI-model helpt bij meten van spiergezondheid bij lage rugpijn

Delen
20 maart 2025
Fysiotherapeut en onderzoeker Eddo Wesselink onderzocht in zijn promotieonderzoek hoe spiergezondheid invloed heeft op lage rugpijn. Hij ontwikkelde een kunstmatig-intelligentiemodel dat MRI-scans efficiënter analyseert, waardoor het mogelijk wordt om spiergezondheid beter te meten en gerichtere zorg te bieden.

Veel mensen hebben last van lage rugpijn, wat waarschijnlijk zal toenemen door onze groeiende en vergrijzende samenleving. “Dit leidt tot een hogere zorgvraag en zorgkosten, waardoor het essentieel is om meer inzicht te krijgen in factoren die rugpijn beïnvloeden”, vertelt Eddo Wesselink.

De afgelopen jaren is er meer aandacht gekomen voor de afname van de gezondheid van onze rugspieren door afnemende spiermassa of vetinfiltratie van de spieren als oorzaak van lage rugpijn. Toch is het lastig om precies te bepalen wat dit betekent, omdat er geen duidelijke norm is voor wat normale spiergezondheid inhoudt en er geen efficiënte en betrouwbare meetmethoden beschikbaar zijn.

Computer vision

Daarom besloot Wesselink voor zijn promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam kunstmatige intelligentie te gebruiken om spiergezondheid te meten met MRI-scans. Hij heeft computer vision-modellen ontwikkeld om grote en diverse datasets te analyseren.

Het onderzoek toont aan dat een afname van spiergezondheid niet altijd wijst op een probleem; het komt ook voor bij mensen zonder pijn. Het komt echter in grotere mate  voor bij mensen met chronische lage rugpijn dan bij mensen zonder pijn. Daarnaast blijkt spiergezondheid voorspellend te zijn voor herstel na een operatie bij mensen met centrale kanaalstenose, een aandoening die pijn in de benen veroorzaakt, vooral tijdens het lopen. Verder is er matig bewijs dat vettige infiltratie in de rugspieren niet verminderd kan worden door oefentherapie.

Openbaar 

“Metingen van spiergezondheid met MRI-scans zijn erg tijdrovend, waardoor onderzoekers vaak slechts een kleine onderzoeksgroep gebruiken of minder betrouwbare meetmethoden inzetten”, legt Wesselink het belang van dit onderzoek uit. “Wij hebben het ontworpen AI-model openbaar gemaakt, waarmee onderzoekers op zeer efficiënte manier een gedetailleerde analyse kunnen maken van spiergezondheid op basis van MRI-scans.”

Daarnaast heeft Wesselink een eerste aanzet gemaakt tot een referentiestandaard voor spiergezondheid. “Als dit verder doorontwikkeld wordt, kunnen gezondheidsprofessionals de betekenis van spiergezondheid in de toekomst afzetten tegen wat als normaal wordt beschouwd voor bijvoorbeeld iemands leeftijd, geslacht en BMI.” Dit draagt bij aan een beter begrip van spiergezondheid bij mensen met lage rugpijn en kan uiteindelijk leiden tot meer gerichte zorg.

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam