Veel mensen hebben last van lage rugpijn, wat waarschijnlijk zal toenemen door onze groeiende en vergrijzende samenleving. “Dit leidt tot een hogere zorgvraag en zorgkosten, waardoor het essentieel is om meer inzicht te krijgen in factoren die rugpijn beïnvloeden”, vertelt Eddo Wesselink.
De afgelopen jaren is er meer aandacht gekomen voor de afname van de gezondheid van onze rugspieren door afnemende spiermassa of vetinfiltratie van de spieren als oorzaak van lage rugpijn. Toch is het lastig om precies te bepalen wat dit betekent, omdat er geen duidelijke norm is voor wat normale spiergezondheid inhoudt en er geen efficiënte en betrouwbare meetmethoden beschikbaar zijn.
Computer vision
Daarom besloot Wesselink voor zijn promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam kunstmatige intelligentie te gebruiken om spiergezondheid te meten met MRI-scans. Hij heeft computer vision-modellen ontwikkeld om grote en diverse datasets te analyseren.
Het onderzoek toont aan dat een afname van spiergezondheid niet altijd wijst op een probleem; het komt ook voor bij mensen zonder pijn. Het komt echter in grotere mate voor bij mensen met chronische lage rugpijn dan bij mensen zonder pijn. Daarnaast blijkt spiergezondheid voorspellend te zijn voor herstel na een operatie bij mensen met centrale kanaalstenose, een aandoening die pijn in de benen veroorzaakt, vooral tijdens het lopen. Verder is er matig bewijs dat vettige infiltratie in de rugspieren niet verminderd kan worden door oefentherapie.
Openbaar
“Metingen van spiergezondheid met MRI-scans zijn erg tijdrovend, waardoor onderzoekers vaak slechts een kleine onderzoeksgroep gebruiken of minder betrouwbare meetmethoden inzetten”, legt Wesselink het belang van dit onderzoek uit. “Wij hebben het ontworpen AI-model openbaar gemaakt, waarmee onderzoekers op zeer efficiënte manier een gedetailleerde analyse kunnen maken van spiergezondheid op basis van MRI-scans.”
Daarnaast heeft Wesselink een eerste aanzet gemaakt tot een referentiestandaard voor spiergezondheid. “Als dit verder doorontwikkeld wordt, kunnen gezondheidsprofessionals de betekenis van spiergezondheid in de toekomst afzetten tegen wat als normaal wordt beschouwd voor bijvoorbeeld iemands leeftijd, geslacht en BMI.” Dit draagt bij aan een beter begrip van spiergezondheid bij mensen met lage rugpijn en kan uiteindelijk leiden tot meer gerichte zorg.