VU-wiskundigen Christian Bick en Bob Rink leiden het deelproject 'Collective behavior in networks and life-like matter' van het consortium. Ze gebruiken niet-lineaire dynamische systeemtheorie om nieuwe wiskunde te ontwikkelen die door softmatterfysici van de Universiteit Utrecht en AMOLF gebruikt zal worden om actieve en intelligente materialen te ontwerpen. Zulke materialen, die autonoom kunnen bewegen en denken, worden bijvoorbeeld gebruikt in robotica, slimme sensoren en slimme protheses.
Een promovendus van het consortium zal werkzaam zijn aan de VU, terwijl een postdoc die werkt aan emergentie in de sociale wetenschappen een langere periode zal doorbrengen aan de afdeling wiskunde van de VU.
NWA
In totaal hebben negen consortia financiering ontvangen voor onderzoek binnen de programmalijn 'Onderzoek langs Routes door Consortia' (ORC) van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Elk consortium werkt aan een project rond een thema uit de NWA-routes. In deze projecten werken onderzoekers samen met kennispartners en maatschappelijke organisaties.
De basis voor de totstandkoming en vernieuwing van de Nationale Wetenschapsagenda ligt bij burgers. In het NWA-programma is het verbinden van maatschappij en wetenschap essentieel. Overheden, onderzoekers, maatschappelijke organisaties en burgers ontwikkelen en benutten gezamenlijk kennis om wetenschappelijke en maatschappelijke impact te realiseren. Door middel van wetenschapscommunicatie wordt kennis gedeeld binnen de samenleving om de betrokkenheid bij en het vertrouwen in wetenschap te vergroten.