Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU sluit zich aan bij Next Food Collective

Delen
12 september 2024
De Vrije Universiteit Amsterdam is partner geworden van Next Food Collective, een organisatie die de agro-foodindustrie bijeenbrengt om impactvolle initiatieven te lanceren en te implementeren om zo de transitie naar een gezond en duurzaam voedselsysteem te versnellen.

“De samenwerking tussen de VU Amsterdam en Next Food Collective markeert een gedeelde ambitie naar een gezondere en duurzamere voedselproductie”, zegt Bas Teusink, hoogleraar Systems Biology en wetenschappelijk directeur van het Amsterdam Institute of Molecular and Life Sciences (AIMMS). “Veel instituten aan de VU doen baanbrekend voedselgerelateerd onderzoek. De samenwerking met Next Food Collective biedt mooie nieuwe kansen voor publiek-private samenwerking en impactvolle resultaten.” Ook nauw betrokken bij het partnerschap van Next Food Collective is IXA-GO, de afdeling van de VU die samenwerkingen tussen onderzoekers en derde partijen ondersteunt.

Next Food Collective heeft een groot netwerk van academische en private partners en vertegenwoordigt een groot deel van de onderzoekspartners die betrokken zijn bij het industriële en academische voedselecosysteem. In die hoedanigheid is de organisatie een een belangrijke stem voor de overheid, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), en andere financieringsorganisaties.

De missie van Next Food Collective is het versnellen van de transitie naar een gezond en duurzaam voedselsysteem, een taak die de VU op het lijf geschreven is. De VU doet baanbrekend voedselgerelateerd onderzoek naar veel verschillende onderwerpen, van de chemie van voedselfermentaties, tot de fysieke en mentale gezondheidsimpact van voeding, tot de duurzaamheid van voedselproductiesystemen, tot de acceptatie van nieuwe voedingsmiddelen en andere innovatiebarrières.

Kennismaking
Op 5 september vond een kennismakingsbijeenkomst plaats om de samenwerking feestelijk af te trappen en de onderlinge samenwerking te bevorderen. CvB-voorzitter Margrethe Jonkman en VU's chief impact officer Davide Iannuzzi waren aanwezig om het initiatief bij de VU te ondersteunen. Daarnaast waren directeuren van verschillende VU-afdelingen en -instituten aanwezig. Namens Next Food Collective waren ook non-executive director Gerda Verburg (oud-minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en het managementteam aanwezig. Het was een constructieve en inspirerende bijeenkomst.

Marian Geluk, executive director bij Next Food Collective: “Het was interessant om zoveel onderzoeksgroepen bij de VU te ontmoeten die niet alleen uitstekende en gespecialiseerde expertise hebben, maar ook holistisch systeemdenken op tafel leggen. Onze gezamenlijke uitdaging zal zijn om samen te werken aan initiatieven die de kloof tussen theorie en praktijk overbruggen en zo tastbare impact creëren in ons voedselsysteem.”

Gezond en duurzaam
Het lidmaatschap van de VU bij Next Food Collective is een belangrijke stap voorwaarts voor de interne focus op voedselgerelateerd onderzoek op de VU-campus, en het extern vergroten van de zichtbaarheid en connectiviteit van de VU met externe partners in het agrofood-ecosysteem.

Moleculaire wetenschap inzetten voor de eiwittransitie in een enorm consortium
De eerste samenwerking start naar verwachting de komende weken: Fermi, geleid door Herwig Bachmann van de VU en mede beheerd door Next Food Collective. Het is een project dat plantaardige fermentaties zal transformeren naar voorspelbare technologie om de smaak en geur van plantaardige ingrediënten te verbeteren. Daarmee wordt een belangrijk probleem opgelost in de transitie naar een meer plantaardig dieet. Het brede internationale consortium bestaat uit 15 partners, die samen de wetenschappelijke, technische en marktmacht hebben om het doel van het project te bereiken.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam