Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Vrouwen ondervertegenwoordigd op radio: slechts een vierde van liedjes van vrouw

Delen
26 februari 2024
Met iedere dag miljoenen luisteraars is radio nog altijd onverminderd populair in Nederland. Maar de gendergelijkheid op dit medium blijft achter: minder dan een vierde van alle muziek op de radio is afkomstig van een vrouw (22%). Dat blijkt uit onderzoek van Felienne Hermans, hoogleraar vakdidactiek van de informatica. “Het is heel droevig gesteld met de diversiteit op de radio.”

Hermans verzamelde data via een zelf opgezette “meta radiozender”, FemFM, die Nederlandse radiozenders afluistert en alleen blijft hangen op een zender als er muziek van een vrouw op te horen is. Uit haar inventarisatie blijkt dat commerciële zenders het met een vrouw-percentage van gemiddeld 22,5 procent beter doen dan publieke (20 procent).

Ook tussen commerciële en publieke zenders onderling ziet Hermans opvallende verschillen: Veronica blijft net onder de 16 procent steken, terwijl Radio 10 met de koploper is met bijna een derde. Van de publieke zenders voert Radio 3 de lijst aan met 23%, terwijl Radio 5 het meeste achterblijft, maar bij de publieke zender is het verschil klein (19% versus 20% voor Radio 3). 

“Op 23 februari draaide Radio 5 vanaf half 3 tot half 6 alleen mannelijke artiesten (of bands die uit minder dan 50% vrouwen bestaan). Een opvallend lange tijd!”, aldus Hermans. Het betrof hier de Evergreen van de jaren 60 top waar tussen nummer 33 en nummer 78 geen vrouwelijke artiesten in staan. Ter vergelijking, de langste periode met alleen vrouwelijke acts zijn er 7 achter elkaar. *

Het lijstje met meest gedraaide artiesten van heel februari 2024 geeft overigens reden tot optimisme. P!nk voert de lijst aan, gevolgd door Dua Lipa. In totaal staan er vier vrouwen in de top-10.

Onderaan de lijst bungelen, niet zo verrassend misschien de “Evergreen top van de 60s” (7%) en “The 70s and 80s Files” (10%) maar ook ook Ed Struijlaart, die een programma over gitaarmuziek maakt, draait maar 10% dames!

“Ik hoop dat mijn cijfers vooral inzicht te geven in hoe groot de onbalans nog steeds is. Als ik mensen vraag om te gokken hoeveel vrouwelijke muzikanten op de Nederlandse radio komen, dan zeggen ze 50 of zelfs hoger! Maar de realiteit blijft achter bij de perceptie. Het was geen uitzondering dat ik tien keer moest zappen voor ik een vrouw op de radio hoorde. En sommige zenders speelden zo vijf keer op rij geen enkele vrouw. Hopelijk gaan radiozenders hun muziekkeuzes wat aanpassen, en misschien gaan ook luisteraars overstappen op vrouwvriendelijkere programma’s of omroepen?”

 Vertegenwoordiging van muziek van vrouwen op de radio, tussen 1 februari en 25 februari 2024.

2          20,41

3          23,00

5          19,12

10        29,50 ß hoogste

538      21,32

Q         25,02

Sky      24,00

Veronica          15,83 <-laagste

*In een eerdere versie van dit bericht stond abusievelijk vermeld dat er tussen nummer 33 en nummer 111 geen vrouwelijke artiest werd gespeeld. Dat is niet juist, op nummer 79 staat Edith Piaf die onterecht niet juist is meegerekend. In de eerder vermelde periode van het middaguur tot half 6 werd dus één vrouwelijke artiest gespeeld.

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam