Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Toetsingskader internationale samenwerkingen

22 juli 2024
Het “Toetsingskader Risico’s Rondom Gewapende Conflicten en Mensenrechten in Internationale Samenwerkingen” dat de afgelopen weken is opgesteld door een projectteam, is door het College van Bestuur op 16 juli 2024 vastgesteld.

Bij deze vaststelling is besloten te starten met een pilotfase tot en met 31 januari 2025 die afgerond wordt met een evaluatie. In dit toetsingskader is feedback verwerkt die ontvangen is vanuit verschillende VU-gremia en medewerkers. Zoals mensenrechten experts, hoogleraren, directeuren bedrijfsvoering, leden van OR, USR en VU-leden van belangengroepen. 

Het kader helpt bij het maken van een zorgvuldige afweging in geval van samenwerking met internationale partners. In de afweging gaat het om de balans tussen academische vrijheid, de maatschappelijke rol van een universiteit, de waarden van de VU en het voorkomen van ongewenste bijdragen aan gewapende conflicten en ernstige mensenrechtenschendingen. Het kader biedt enerzijds objectieve, internationaal erkende indexen en anderzijds handvatten voor kwalitatieve afwegingen. De toetsing voor het aangaan of verlengen van samenwerkingen zal op termijn voor alle internationale samenwerkingen van de VU doorlopen moeten worden. Het kader zal na de zomer besproken worden met de decanen en met de OR en de USR, en daarna beschikbaar komen op de interne VU-website. 

Voor de pilotfase wordt een adviescommissie ingesteld door het College van Bestuur, bestaande uit vertegenwoordigers van alle faculteiten en met verschillende expertises, zoals ethiek, mensenrechten en internationale samenwerking. Bij het samenstellen van de commissie wordt rekening gehouden met de diversiteit van de VU. Vanaf oktober zal de adviescommissie, samen met het projectteam, de werkwijze van de commissie verder in detail uitwerken en een eerste serie bestaande samenwerkingen via het kader beoordelen. De commissie richt zich daarbij primair op institutionele samenwerkingen en samenwerkingen waarbij er sprake is van een financiële relatie.  Deze commissie adviseert rechtstreeks aan het College van Bestuur. De pilotfase eindigt met een evaluatie. De adviescommissie reflecteert of de voorgestelde reikwijdte en werkwijze werkbaar en proportioneel zijn en stelt daarover een advies op voor het College van Bestuur.  

Dit nieuwe kader stelt de Vrije Universiteit Amsterdam in staat om internationale samenwerkingen te toetsen aan de waarden van onze universiteit en internationale standaarden op het gebied van mensenrechten. De VU geeft hiermee invulling aan de diepe wens van velen om te horen bij een academische gemeenschap die leeft naar haar waarden, ook en in het bijzonder waar het gaat om haar relaties met de internationale omgeving. 

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam