Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Stijging in aandeel vrouwelijke hoogleraren aan Vrije Universiteit Amsterdam

9 december 2024
Het aandeel vrouwelijke hoogleraren aan de Vrije Universiteit Amsterdam is in 2023 licht gestegen van 28,8% eind 2022 naar 29,6% eind 2023. Hiermee ligt de VU net boven het landelijk gemiddelde van 28,7% vrouwelijke hoogleraren. Dat blijkt uit de cijfers van de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2024.

Rector magnificus Jeroen Geurts vindt de stijging van het aandeel vrouwelijke hoogleraren een positieve ontwikkeling, maar vindt dat er nog werk aan de winkel is. “Na in 2022 nagenoeg gelijk te blijven, ben ik blij dat het aantal vrouwelijk hoogleraren aan de VU nu weer in de lift zit. Dit resultaat zien we als een aanmoediging om door te gaan, want gelijke kansen binnen de academische top blijft topprioriteit.

Streefcijfer
Begin 2020 verzocht het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) de universiteiten streefcijfers voor vrouwelijke hoogleraren op te stellen voor de periode 2020 - 2025. Mochten de streefcijfers behaald worden, dan zal er in 2025 geen enkele universiteit meer een percentage vrouwelijke hoogleraren onder de 25% hebben. Aan de VU ligt het streefpercentage voor 2025 op 35%. Bijna alle faculteiten hebben dit percengtage inmiddels gerealiseerd. Alleen de Faculteit der Bètawetenschappen en School of Business and Economics zitten nog onder het streefcijfer.

Gelijke beloning
Naast een gelijke man-vrouw verdeling, is gelijke beloning ook nog steeds een belangrijk aandachtspunt. Zo laat de monitor van het LNVH zien dat het verschil in inschaling tussen vrouwelijke en mannelijke hoogleraren nog steeds groot is. Bij universitair hoofddocenten en universitair docenten zijn de verschillen in verdeling over de schaalcategorieën echter minimaal. Voor promovendi was de inschaling van vrouwen en mannen eind 2023 identiek. 

Beloningsonderzoek
VU Amsterdam heeft in 2024 een uitvoerige inventarisatie gedaan naar salariëring onder wetenschappelijk personeel. In het onderzoek zijn de financiële beloning van vrouwelijk en mannelijk wetenschappelijk personeel van alle faculteiten vergeleken. Het gaat om de functies onderzoeker, docent, universitair docent, universitair hoofddocent en hoogleraar. De resultaten van het beloningsonderzoek aan de VU worden begin 2025 gedeeld. In het nieuwe jaar worden de procedures voor benoeming en inschaling onderzocht en wanneer deze ruimte bieden voor bias aangepast.

Monitor Vrouwelijke Hoogleraren
De monitor Vrouwelijke Hoogleraren wordt jaarlijks uitgebracht door het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH). Het LNVH zet zich in voor een evenredige vertegenwoordiging van vrouwen in de wetenschap, een verbetering van de positie van vrouwen in de wetenschap vanuit alle disciplines en achtergronden en een inclusieve en veilige academie.

De Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2024 is hier te downloaden.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam