Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Steun voor een strenger vaccinatiebeleid neemt toe als vaccin effectiever is

Delen
31 januari 2024
Hoe effectiever een vaccin is, hoe meer mensen geneigd zijn om tot een bepaalde hoogte een strenger vaccinatiebeleid te ondersteunen. Dat is de conclusie van een nieuwe publicatie, mede geschreven door gedrags- en milieu-econoom Sanchayan Banerjee.

Tijdens de coronapandemie moedigde de overheid mensen aan zich te laten vaccineren. Om levens te redden, hun grootouders weer te kunnen zien, of deel te nemen aan grote bijeenkomsten. De effectiviteit van vaccins speelt een cruciale rol als je mensen tegen corona wilt beschermen. Daarnaast is de effectiviteit van een vaccin ook van invloed op de acceptatie ervan. De onderzoekers wilden weten of de effectiviteit van een vaccin ook de publieke steun voor een streng vaccinatiebeleid beïnvloedt.

Boosterscenario's
De onderzoekers voerden uitgebreide online enquêtes uit in Groot-Brittannië, Canada, Amerika, Frankrijk, Duitsland, Italië en Japan. De deelnemers, verdeeld over verschillende groepen, kregen vragen voorgelegd over een hypothetisch toekomstscenario. In dit scenario pleit de overheid voor een nieuw boostervaccin tegen een nieuwe COVID-19-variant. De werkzaamheid van de booster werd ofwel beschreven in variërende percentages, van 50 tot 90 procent, ofwel beschreven als een 'lagere', 'dezelfde' of 'hogere' werkzaamheid dan eerdere vaccins. Daarna werd aan de deelnemers gevraagd naar hun mening over een reeks maatregelen die de overheid zou kunnen uitvoeren om ervoor te zorgen dat meer mensen het vaccin zouden nemen. Deze maatregelen varieerden van minder strenge opties, zoals een gratis verkrijgbare booster, tot strengere maatregelen, zoals beperkingen op openbare ruimtes voor niet-gevaccineerde mensen.

Toekomstige strategieën
Het onderzoeksteam ontdekte dat de deelnemers meer bereid waren om strenge maatregelen te accepteren als de booster net zo effectief, of effectiever was dan het vorige vaccin. Als de booster als minder effectief werd beschouwd dan het vorige vaccin, hadden de deelnemers minder steun voor strenge maatregelen. Het onderzoek, waaraan ook wetenschappers van Brunel University, King's College London, de universiteiten van Toronto en McMasters, en Dartmouth College meewerkten, werd gepubliceerd in Scientific Reports. Volgens Banerjee kunnen de resultaten van het onderzoek beleidsmakers, belangenbehartigers, en mensen die communiceren over volksgezondheid helpen bij het opstellen van strategieën en informatiecampagnes om vaccinatie te bevorderen. 

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam