Tijdens de coronapandemie moedigde de overheid mensen aan zich te laten vaccineren. Om levens te redden, hun grootouders weer te kunnen zien, of deel te nemen aan grote bijeenkomsten. De effectiviteit van vaccins speelt een cruciale rol als je mensen tegen corona wilt beschermen. Daarnaast is de effectiviteit van een vaccin ook van invloed op de acceptatie ervan. De onderzoekers wilden weten of de effectiviteit van een vaccin ook de publieke steun voor een streng vaccinatiebeleid beïnvloedt.
Boosterscenario's
De onderzoekers voerden uitgebreide online enquêtes uit in Groot-Brittannië, Canada, Amerika, Frankrijk, Duitsland, Italië en Japan. De deelnemers, verdeeld over verschillende groepen, kregen vragen voorgelegd over een hypothetisch toekomstscenario. In dit scenario pleit de overheid voor een nieuw boostervaccin tegen een nieuwe COVID-19-variant. De werkzaamheid van de booster werd ofwel beschreven in variërende percentages, van 50 tot 90 procent, ofwel beschreven als een 'lagere', 'dezelfde' of 'hogere' werkzaamheid dan eerdere vaccins. Daarna werd aan de deelnemers gevraagd naar hun mening over een reeks maatregelen die de overheid zou kunnen uitvoeren om ervoor te zorgen dat meer mensen het vaccin zouden nemen. Deze maatregelen varieerden van minder strenge opties, zoals een gratis verkrijgbare booster, tot strengere maatregelen, zoals beperkingen op openbare ruimtes voor niet-gevaccineerde mensen.
Toekomstige strategieën
Het onderzoeksteam ontdekte dat de deelnemers meer bereid waren om strenge maatregelen te accepteren als de booster net zo effectief, of effectiever was dan het vorige vaccin. Als de booster als minder effectief werd beschouwd dan het vorige vaccin, hadden de deelnemers minder steun voor strenge maatregelen. Het onderzoek, waaraan ook wetenschappers van Brunel University, King's College London, de universiteiten van Toronto en McMasters, en Dartmouth College meewerkten, werd gepubliceerd in Scientific Reports. Volgens Banerjee kunnen de resultaten van het onderzoek beleidsmakers, belangenbehartigers, en mensen die communiceren over volksgezondheid helpen bij het opstellen van strategieën en informatiecampagnes om vaccinatie te bevorderen.