Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Steun cruciaal in reis naar gezond gewicht

15 januari 2024
Om op de lange termijn op gewicht te blijven is het essentieel dat je je levensstijl aanpast. Maar ook een goed steunnetwerk is onmisbaar. Dat blijkt uit het onderzoek van gezondheidswetenschapper Marie Spreckley. Zij volgde twee jaar lang een groep personen in hun reis naar een gezond gewicht.

Dagelijkse routines
Uit Spreckleys onderzoek blijkt dat mensen vooral afvallen omdat ze hun gezondheid willen verbeteren en hun gevoel van eigenwaarde willen vergroten. ‘’Het onderzoek laat zien dat het mensen lukt om op gewicht blijven als het ze erin slagen effectief gezondere gewoontes in hun dagelijkse routines te integreren. De meeste successen werden dan ook geboekt bij personen die hun levensstijl aanpasten én daarbij een sterk ondersteuningsnetwerk hadden. Denk aan de sociale omgeving, lotgenoten of zorgverleners. Dit is een belangrijk onderdeel’’, zegt Spreckley. Daarnaast werkte de coronapandemie zowel motiverend als demotiverend. Het was een prikkel voor positieve verandering, maar kon ook juist een obstakel zijn om door te zetten met afvallen.

Continu ondersteuning bieden
Het onderzoek benadrukt het belang van flexibele, persoonlijke strategieën en voortdurende ondersteuning. Daarmee lukt het mensen om een gezond gewicht te bereiken én vol te houden. In deze aanpak moeten zorgverleners, beleidsmakers en iedereen die betrokken is bij de aanpak van (ernstig) overgewicht rekening houden met de veranderende levensomstandigheden van individuen en continu ondersteuning bieden. 

Algehele welzijn en levensstijl verbeteren
Ook de aanpak van zorgverleners helpt om tot een goed resultaat te komen. Het is belangrijk dat die aanpak flexibel, realistisch en niet-oordelend is. Ook moeten zorgverleners zich richten op algehele verbeteringen in de levensstijl. Dit kan namelijk leiden tot een betere kwaliteit van leven en betere gezondheidsresultaten voor patiënten, ongeacht het gewichtsverlies dat ze bereiken. Iemand die worstelt met op gewicht blijven, heeft bijvoorbeeld meer baat bij een aanpak die zijn algehele welzijn en levensstijl verbetert. In plaats van een aanpak die alleen is gericht op afvallen.

Verleiding
Tot slot is het essentieel om de bredere problemen van de voedselomgeving aan te pakken. Zo is er bijvoorbeeld een overvloed aan fastfoodaanbod in achterstandswijken. Beleidsmakers moeten systemische veranderingen doorvoeren, zoals heffing op suikerhoudende dranken, om gezondere eetgewoonten op bevolkingsniveau aan te moedigen.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam