Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Steun cruciaal in reis naar gezond gewicht

15 januari 2024
Om op de lange termijn op gewicht te blijven is het essentieel dat je je levensstijl aanpast. Maar ook een goed steunnetwerk is onmisbaar. Dat blijkt uit het onderzoek van gezondheidswetenschapper Marie Spreckley. Zij volgde twee jaar lang een groep personen in hun reis naar een gezond gewicht.

Dagelijkse routines
Uit Spreckleys onderzoek blijkt dat mensen vooral afvallen omdat ze hun gezondheid willen verbeteren en hun gevoel van eigenwaarde willen vergroten. ‘’Het onderzoek laat zien dat het mensen lukt om op gewicht blijven als het ze erin slagen effectief gezondere gewoontes in hun dagelijkse routines te integreren. De meeste successen werden dan ook geboekt bij personen die hun levensstijl aanpasten én daarbij een sterk ondersteuningsnetwerk hadden. Denk aan de sociale omgeving, lotgenoten of zorgverleners. Dit is een belangrijk onderdeel’’, zegt Spreckley. Daarnaast werkte de coronapandemie zowel motiverend als demotiverend. Het was een prikkel voor positieve verandering, maar kon ook juist een obstakel zijn om door te zetten met afvallen.

Continu ondersteuning bieden
Het onderzoek benadrukt het belang van flexibele, persoonlijke strategieën en voortdurende ondersteuning. Daarmee lukt het mensen om een gezond gewicht te bereiken én vol te houden. In deze aanpak moeten zorgverleners, beleidsmakers en iedereen die betrokken is bij de aanpak van (ernstig) overgewicht rekening houden met de veranderende levensomstandigheden van individuen en continu ondersteuning bieden. 

Algehele welzijn en levensstijl verbeteren
Ook de aanpak van zorgverleners helpt om tot een goed resultaat te komen. Het is belangrijk dat die aanpak flexibel, realistisch en niet-oordelend is. Ook moeten zorgverleners zich richten op algehele verbeteringen in de levensstijl. Dit kan namelijk leiden tot een betere kwaliteit van leven en betere gezondheidsresultaten voor patiënten, ongeacht het gewichtsverlies dat ze bereiken. Iemand die worstelt met op gewicht blijven, heeft bijvoorbeeld meer baat bij een aanpak die zijn algehele welzijn en levensstijl verbetert. In plaats van een aanpak die alleen is gericht op afvallen.

Verleiding
Tot slot is het essentieel om de bredere problemen van de voedselomgeving aan te pakken. Zo is er bijvoorbeeld een overvloed aan fastfoodaanbod in achterstandswijken. Beleidsmakers moeten systemische veranderingen doorvoeren, zoals heffing op suikerhoudende dranken, om gezondere eetgewoonten op bevolkingsniveau aan te moedigen.