In haar scriptie werpt Zampedri nieuw licht op de rol die de erkenning van ecocide als internationaal misdrijf kan spelen bij het hervormen van mondiale machtsdynamieken en bij het bevorderen van milieurechtvaardigheid.
Zampedri’s onderzoek toont de noodzaak aan van een inclusiever juridisch kader rondom ecocide en levert daarmee waardevolle inzichten voor het debat over de toekomst van internationale milieuwetgeving. Haar analyse onderzoekt hoe de juridische elementen van de voorgestelde definitie van ecocide door het Independent Expert Panel (IEP) kunnen bijdragen aan een eerlijkere wereldorde, of juist het tegenovergestelde effect kunnen hebben.
Versterken van machtsongelijkheden of bevorderen van rechtvaardigheid?
In haar scriptie stelt Zampedri de vraag of de erkenning van ecocide als misdrijf ervoor zal zorgen dat rijke landen en hun bedrijven milieuschade in armere landen eerlijker aanpakken, of dat het juist bestaande machtsverschillen kan vergroten. ‘Tijdens mijn minor Duurzaamheid en Economie raakte ik gefascineerd door milieurecht en zag ik hoe klimaatverandering gemeenschappen raakt,’ aldus Zampedri. ‘In het vak Climate Change Law kwam ecocide ter sprake, wat me inspireerde om dit verder te onderzoeken.’
Belangrijkste bevindingen
Zampedri’s analyse onthult dat termen als “unlawful” (onrechtmatig) en “wanton” (roekeloos) – kernbegrippen in de door het IEP voorgestelde definitie van ecocide – ruimte laten voor interpretatie die mogelijk in het voordeel werkt van grote bedrijven. Zij concludeert dat deze juridische criteria het risico lopen bestaande machtsongelijkheden te versterken. Haar werk draagt bij aan de lopende discussie over de noodzaak van een juridisch kader dat bijdraagt aan eerlijke milieurechtvaardigheid.
Een bijzonder moment en toekomstplannen
Naast haar scriptie-onderscheiding stond Zampedri ook als valedictorian op het podium. ‘Het winnen van deze award is een enorme eer,’ zegt ze. 'Deze erkenning bevestigt mijn passie voor empirisch juridisch onderzoek en mijn keuze voor de opleiding Law in Society.’
Momenteel volgt Zampedri twee masterprogramma’s aan de VU: ‘International Business Law: Climate Change and Corporations’ en ‘International Technology Law’. Daarnaast werkt ze aan duurzaamheidsonderwijs bij het Centre for Teaching and Learning en is ze genomineerd voor de VU Student Talent Prize 2024-2025.