Mátyás deed zijn onderzoek bij de afdeling Scheikunde & Farmaceutische wetenschappen; divisie BioAnalytical Chemistry, samen met Naturalis Biodiversity Center.
Elk jaar overlijden meer dan 100.000 mensen aan de gevolgen van een slangenbeet, terwijl meer dan 400.000 anderen blijvende schade ondervinden zoals blindheid en amputaties.
Bittenbinders onderzoek richtte zich op het begrijpen van de biochemische mechanismen achter cel- en weefselschade, met als uiteindelijk doel het ontwikkelen van effectievere antigiffen en behandelingen. Het onderzoek maakte gebruik van celculturen en geavanceerde fluorescentiemicroscopen om in real-time de effecten van gif op levende cellen te bestuderen. Daarnaast werden 3D-modellen van bloedvaten gebruikt om te laten zien hoe slangengif bloedvaten beschadigt en bloedingen kan veroorzaken.
Bittenbinder hoopt dat zijn bevindingen zullen bijdragen aan de ontwikkeling van medicijnen die gericht zijn op weefselherstel, wat kan leiden tot een betere overlevingskans en een hogere levenskwaliteit voor slachtoffers van slangenbeten.
De promotieplechtigheid werd ingeleid door een inspirerend mini-symposium, waarbij de opponenten over hun eigen onderzoek vertelden. Prof. dr. Freek Vonk, bekend om zijn expertise in reptielen en slangengif, overhandigde de bul, en Dr. Jeroen Kool sloot het evenement af met een persoonlijk en dankbaar woord.
Bekijk hier een kort filmpje over Mátyás Bittenbinder.