De call was gericht op aquatische ecosysteemdiensten beter begrijpen en beter integreren in bestuur en management van waterbronnen. Dit vindt plaats in de context van lokale en mondiale veranderingen, met als doel aquatische ecosystemen en hun diensten beter bestand te maken tegen verschillende vormen van druk. Ecosysteemdiensten kunnen activiteiten omvatten zoals voedselproductie, bescherming tegen overstromingen, voedingsstoffencyclus, en recreatie.
Hydroloog Ype van der Velde ontvangt de financiering voor zijn project Enhanced understanding of carbon and groundwater dynamics in European peatlands and their related ecosystem services (ECO-WADE].
Wetlands, met name veengebieden, nemen een centrale positie in op het snijvlak van grondwater, oppervlaktewater en terrestrische landschappen. Om klimaatadaptatie en -mitigatie te versterken, spelen de aquatische ecosysteemdiensten die door veengebieden worden geleverd een centrale rol in het klimaatbeleid op EU- en nationaal niveau. In deze beleidslijnen wordt expliciet verwezen naar de maatregel om gedegradeerde veengebieden onder landgebruik opnieuw te vernatten. De hydrologie van veengebieden, met bijzondere nadruk op de processen die gerelateerd zijn aan grondwater, wordt erkend als de sleutel tot de essentiële ecosysteemdiensten die veengebieden bieden.
Er ontbreekt echter een basisbegrip van hoe hydrologie de werking van veengebieden beïnvloedt op Europese schaal, evenals gedetailleerde kaarten van grondwater en landgebruik. Om deze kennishiaten aan te pakken, richt ECO-WADE zich op drie belangrijke ecosysteemdiensten die veengebieden leveren: waterzuivering, waterregulering en klimaatregulering. Van der Velde gaat de verbanden tussen hydrologie en de drie geselecteerde ecosysteemdiensten onderzoeken via casestudies in vier landen.
Over Water4All
Water4All is een Europees partnerschap dat zich richt op onderzoek en ontwikkeling met betrekking tot waterzekerheid. Dit is de tweede call uit dit partnerschap. Voor deze call werkten 30 landen samen van binnen en buiten de EU. In totaal zijn er 23 projecten aangedragen voor financiering. Voor het volledige overzicht van de projecten en deze call, kijk op de website van Water4aAl.
Over Europese partnerschappen
De Europese co‐funded partnerschappen zijn onderdeel van Horizon Europe, het Europese programma voor onderzoek en innovatie (2021-2027). De partnerschappen richten zich op complexe maatschappelijke uitdagingen en zijn gericht op daadwerkelijke impact. De calls die voortkomen uit de Europese partnerschappen leiden tot thematisch onderzoek.
In totaal is met de Nederlandse deelname ruim 1,25 miljoen euro gemoeid. Hiervan is 1,14 miljoen euro gezamenlijk gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en 115.000 euro door de Europese commissie.