Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Proefdiercentrum maakt doorstart

Delen
27 juni 2024
Het voormalig Universitair Proefdiercentrum (UPC) krijgt een make-over, met een nieuwe locatie en een nieuwe naam: Amsterdam Division for Laboratory Animal Sciences – kortweg ADLAS. Cindy Kunne, wetenschappelijk directeur ADLAS, en Anoek van Leeuwen, projectmanager transition bij ADLAS, vertellen over de nieuwe start, verantwoordelijkheden bij dierproeven en de mogelijkheden van de nieuwe faciliteit.

Jullie krijgen een nieuwe naam. Waarom hebben jullie daarvoor gekozen?
“De naamswijziging is een idee waar we al lang mee speelden. Het UPC heeft een lange geschiedenis waarbij het veel namen heeft gehad. Met de aankomende overgang naar een nieuwe locatie vonden wij het een mooi moment om in ieder geval de keuze te maken voor een nieuwe naam in plaats van alle namen uit het verleden die door elkaar gebruikt worden. We willen ook graag iets anders uitdragen in de nieuwe faciliteit.”

Wat bedoel je met ‘iets anders uitdragen’?
“De nieuwe locatie is ook een nieuwe start voor ons. De wet van dierproeven en de Arbo- en milieuwetgeving wordt steeds ingewikkelder, dus er wordt steeds meer gekozen om werken met dieren op één locatie te clusteren. Dat voldoet makkelijker aan alle wet- en regelgeving. Dat is al een tijdje het geval, maar we werkten veel met satellietlocaties. Er kwam telkens iets nieuws bij. Daardoor was onze faciliteit een soort huis in een huis. Op de nieuwe locatie is dat allemaal niet aan de orde. We hebben één faciliteit inclusief beleid, en daar kunnen onderzoekers gebruik van maken. Faciliterend op een manier die voor iedereen werkt.”

Maatschappelijke gevoeligheid

Dierproeven roepen veel vragen op over het welzijn van dieren. Hoe kijken jullie daartegenaan?
“Er is een maatschappelijke gevoeligheid omtrent het doen van proeven op dieren. Maar niet iedereen weet dat er strenge regelgeving is voor het werken met proefdieren, en in Nederland is daar heel goed toezicht op. Ik ben daar enorm blij mee. Er is veel aandacht voor vergunning, ethiek en de afweging of een experiment opweegt tegen het te halen antwoord op de vraag. Daarnaast zijn er ook strikte regels voor het werken met dieren. Ruimtes moeten voldoen aan strikte regulatie van bijvoorbeeld temperatuur en luchtvochtigheid en je moet specifiek worden opgeleid voordat je überhaupt met proefdieren mag werken. In de wet op de dierproeven staat heel duidelijk een ‘nee, tenzij-principe’. Als er een alternatief is, ben je verplicht deze te gebruiken. Maar er zijn ook zaken die door de wet juist wel door middel van dierproeven moeten worden getest, zoals bijvoorbeeld medicijnen. Onder andere op effectiviteit en ook of ze in ieder geval niet giftig zijn. En als je ze dan moet testen, dan kan je dat beter doen op een manier waar dierenwelzijn hoog in het vaandel staat. Dat staat in Nederland in alle faciliteiten hoog in het vaandel – we moeten ons allemaal houden aan de drie V’s: verfijning, vervanging, vermindering.”

“Wanneer men bij ons komt om een dierproef uit te voeren, beoordeelt een ethische commissie en de Centrale Commissie Dierproeven of het noodzakelijk is om dit op dieren te doen. Daar zit een heel vergunningstraject aan vast, waarbij de interne toezichthouder (de instantie voor dierenwelzijn) ook meedenkt over de mogelijkheden. Als onderzoekers bij ons komen, is er dus al gekeken naar de vraag of het ethisch verantwoord is om dit aantal dieren met deze mate van ongerief in te zetten, voor dit maatschappelijk en wetenschappelijk belang. Wij zorgen er dan voor dat gedurende hun leven deze dieren het zo goed mogelijk hebben binnen de kaders van de wet.”

Nieuwe faciliteit

Wat betekent jullie verhuizing voor het dierenwelzijn en jullie werk?
“In onze nieuwe faciliteit hebben we state of the art apparatuur waar we de dieren nog beter kunnen monitoren, waar we nog beter experimenten kunnen uitvoeren, doordat ook het gebouw van alle nieuwste technologie is voorzien en een stabiele basis verzorgt.”

“De wet vertelt ons hoe groot een kooi mag zijn, hoe warm het in de kamer moet zijn, hoeveel dieren er bij elkaar mogen zitten, hoeveel voer en hoeveel water ze moeten hebben, dat ze dagelijks allemaal gecontroleerd worden, dus ook in het weekend. Nu krijgen we de nieuwste technieken die op de markt beschikbaar zijn, waaronder een monitoringsysteem die 24/7 de activiteit in de kooien meet en temperatuur- en luchtvochtigheidssystemen die tot achter de komma nauwkeurig zijn.”

“Daarnaast is er ook veel geïnvesteerd in een veilige en prettige werkplek voor onze werknemers. Binnen ons vakgebied is de kans groot op het ontwikkelen van een proefdierallergie door jarenlange blootstelling aan haren en uitwerpselen van knaagdieren. Daarom is onze nieuwe faciliteit voorzien van een geoptimaliseerde luchtbehandeling, luchtdouches en heel veel werken onder laminaire flow.”

“Daar zijn wij als faciliteit echt heel trots op. Wanneer wordt besloten dat dierproeven kunnen plaatsvinden, kan dat bij ons op een hele mooie plek.”

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam