De pilot duurt tot en met september. De GFT-bakken worden elke dag geleegd en de bakken worden regelmatig schoongemaakt.
Het doel van de pilot is ervaring opdoen met de inzameling van deze afvalstroom. Afhankelijk van de uitkomsten en ervaringen willen we dit breder op de campus uitrollen. Op plekken waar gegeten wordt, bijvoorbeeld in de pantry van de werkomgeving, bestaat het afval tot wel 40% uit GFT.
Tegelijkertijd starten we met het inzamelen van gescheiden afval voor plastic verpakkingen en drinkpakken en restafval. Let op: statiegeldverpakkingen kun je inleveren bij de statiegeldautomaat in het Hoofdgebouw, tegenover koffiecorner Main Street.
Update september 2024
Inmiddels loopt de pilot GFT ruim 2 maanden, een update.
Uit analyse van het afval blijkt dat er dit keer veel etensresten in het restafval zaten. Op een van de verdiepingen bestond bijna de helft van het restafval uit GFT. Dit kwam vooral doordat een grote plastic bak met eten in het restafval is gegooid. Verder zien we dat er nog steeds behoorlijk wat theezakjes en houten roerstaafjes in het restafval terecht komen; deze mogen in de GFT bak.
Overige bevindingen
- De stromen GFT en P/D zien er schoon uit (visuele check); weinig tot geen vervuiling
- Geen klachten over overlast ontvangen bij inzameling GFT (fruitvliegjes, geur, etc.)
- De hoeveelheid restafval was beperkt door vakantieperiode (ook daarom relatief veel vervuiling)
Papier in restafval
Minder goed is dat er veel papier in het restafval zit (maar liefst ca. 18%). Papier en karton horen niet in het restafval, maar in de papier-containers bij de printer! Bij de meeste printers vind je rolcontainers voor papier/karton en vertrouwelijk papier. In verband met het gewicht van deze afvalstroom, kiezen we ervoor om dit via rolcontainers in te zamelen en niet via de scheidingsunits in de pantry. Let op: dit geldt alleen voor schoon, droog papier en karton. Papieren handdoekjes en servetjes mogen in de restafvalbak.
Stand van zaken november 2024
De pilot loopt op zijn einde, hierbij de resultaten van de laatste analyse die is uitgevoerd.
Uit analyse van het afval blijkt dat er dit keer nog slechts 7% GFE in het restafval zit. Dit zijn voornamelijk theezakjes en houten roerstaafjes. Het ingezamelde GFE is bovendien ‘goedgekeurd’; dat betekent dat het niet vervuild was. Een mooi resultaat!
We hebben gedurende de pilot twee meldingen ontvangen, over het niet legen van de afvalbak en overlast door fruitvliegjes. Beide meldingen hingen met elkaar samen. Belangrijkste conclusie is dat wanneer de afvalbak tijdig geleegd wordt, er geen overlast ontstaat.
De pilot ronden we hiermee af, binnenkort volgt een evaluatie. Voorlopige conclusie: het inzamelen van GFE leidt tot goede resultaten en zorgt niet voor overlast (mits bakken voorzien zijn van een deksel en tijdig worden geleegd). Dit biedt mogelijkheden voor elders op de campus. De vraag is wel wat inzameling op grotere schaal betekent (bijvoorbeeld extra uren) en hoe we de afvoer/verwerking van het organisch afval het beste kunnen organiseren. Hierover zijn we in overleg met onze afvalleverancier PreZero.
Afvalwijzer
We werken aan een afvalwijzer. Een afvalwijzer geeft aan welk afval in welke afvalbak hoort.
Samen naar Zero waste in 2030.