Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Piet Stam nieuwe themaleider Prikkels in de Zorg

9 februari 2024
Per 1 januari jl. is Piet Stam de nieuwe themaleider van onze onderzoekslijn Prikkels in de Zorg. De rol van Xander Koolman in het Talma Instituut is daarmee een stukje kleiner geworden, maar hij blijft op de achtergrond wel betrokken, o.a. bij de begeleiding van (promotie)onderzoeken

Wij zijn erg blij dat Piet het Talma Instituut komt versterken. Hij brengt waardevolle expertise over de zorg mee, en is bij uitstek in staat om wetenschappelijk onderzoek aan de zorg- en verzekerings-praktijk te koppelen. 

Piet stelt zichzelf voor:

Ik heb altijd op het snijvlak van praktijk en wetenschap gewerkt. Het slaan van bruggen tussen deze twee werelden is wat ik leuk vind om te doen. Een idee is pas goed als het iets oplost in de praktijk.

Ik heb 12 jaar praktijkervaring opgedaan bij ziekenfonds ZAO en zorgverzekeraar Agis. Als data-gedreven beleidsadviseur heb ik geprobeerd een brug te slaan tussen risicoverevening, zorginkoop en contractering. Bij voorkeur in co-creatie met zorgverleners en met gebruikmaking van meetinstrumenten voor klinimetrie en patiëntervaringen (CQ-Index). Naast mijn deelname in commissies bij ZN, was ik ook 10 jaar lang de vaste vertegenwoordiger in de landelijke commissie die de minister van VWS adviseert over de risicoverevening (WOVM/WOR). Daarnaast heb ik 15 jaar lang praktijkervaring opgedaan met advieswerk als medeoprichter en partner van de adviesbureaus Equalis en SiRM. Ik heb vanuit diverse rollen actief bijgedragen aan projecten voor VWS, ZIN, ZN, IGZ, CIZ, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en gemeenten. Op wetenschappelijk gebied geef ik al ruim 16 jaar gastcollege over de risicoverevening en ben ik lid van het internationale Risk Adjustment Network. De overstap naar Talma voelt als thuiskomen voor mij. Bij Talma hoop ik met collega’s (multidisciplinair) en externe partijen (transdisciplinair) verder te mogen werken aan meer samenhang tussen de onderwerpen risicoverevening, contractering, bekostiging en pakketbeheer.