Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Overheid en corporaties aan zet om beter samen te werken aan betaalbare woningen

14 november 2024
Advocaat Michael de Groot onderzocht hoe de overheid met woningcorporaties samenwerkt om voldoende woonruimte te realiseren, zoals gebaseerd op de Grondwet, en hoe deze samenwerking verbeterd kan worden.

De Groot toont aan dat een helderder wettelijk kader en een beter afgestemd beleid essentieel zijn om de samenwerking te versterken, zodat woningcorporaties effectiever kunnen inspelen op de urgente vraag naar betaalbare woningen.

Huidige woningnood vraagt om betere samenwerking en beleid
Woningcorporaties, die bijna een derde van alle Nederlandse woningen beheren, spelen een cruciale rol in het bieden van betaalbare huisvesting. De overheid verwacht van hen dat zij niet alleen voor sociale huurders zorgen, maar ook voor de middenhuur. ‘Met de aangescherpte Woningwet in 2015 werd de regelgeving en het toezicht fors verzwaard, wat het voor corporaties moeilijker maakte om snel investeringsbeslissingen te nemen’ zegt De Groot. ‘Dat belemmert de uitbreiding van de sociale en betaalbare woningvoorraad, terwijl de nood hoog is met de lange wachtlijsten voor sociale huur en middenhuur.’

Concrete aanbevelingen voor toekomstbestendige volkshuisvesting
De Groot heeft zeventien concrete aanbevelingen om het Nederlandse volkshuisvestingssysteem te verbeteren. Kort gezegd pleit hij voor een overzichtelijk stelsel waarin de kerntaak van woningcorporaties - het huisvesten van minder draagkrachtige en kwetsbare doelgroepen - centraal staat. ‘Een helderder stelsel zou de overheid meer slagkracht geven om duidelijk te sturen op de taken van woningcorporaties, terwijl corporaties sneller en met meer zekerheid investeringsbeslissingen kunnen nemen,’ aldus De Groot. ‘Dit helpt niet alleen de woningbouwplannen te versnellen, maar kan ook de samenwerking tussen woningcorporaties en projectontwikkelaars verbeteren. Als zij wederzijdse afspraken maken en woningcorporaties beter en eerder bij beleid  betrekken, kunnen zij investeringen efficiënter inzetten. Dit is cruciaal in het licht van de Wet betaalbare huur, waarbij private beleggers minder investeren in middenhuur en de rol van woningcorporaties in dit segment toeneemt.’

Een toekomstgerichte blik
De Groot benadrukt dat de samenwerking tussen de overheid en woningcorporaties toekomstbestendig moet zijn om effectief te blijven bijdragen aan de woningopgave in Nederland. ‘Door te zorgen voor een eenduidige juridische basis en duidelijke beleidslijnen kunnen woningcorporaties beter hun rol vervullen, zodat er meer en sneller betaalbare woningen beschikbaar komen,’ stelt De Groot.

De Groot bestudeerde de huidige situatie en vergeleek het Nederlandse stelsel met relevante wetgeving uit de EU en het omgevingsrecht. Met zijn promotieonderzoek draagt hij bij aan het maatschappelijke debat over de toekomst van de volkshuisvesting in Nederland en de essentiële rol van woningcorporaties in het aanpakken van de woningcrisis.

De Groot promoveert 29 november op dit onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam