Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Over de wetenschappelijke conferentie transgenderzorg op 27 juni

25 juni 2024
Op 27 juni aanstaande vindt er op de Vrije Universiteit Amsterdam een conferentie over transgenderzorg plaats, georganiseerd door het Amsterdams Centrum voor Familierecht. Deze conferentie brengt experts uit diverse perspectieven samen om een breed, evenwichtig, wetenschappelijk gesprek te voeren over actuele ontwikkelingen en uitdagingen binnen dit vakgebied.

Recentelijk is er kritiek geuit op de programmering en specifiek op enkele van de genodigde sprekers. Wij nemen deze kritiek zeer serieus, aangezien diversiteit en inclusie sterk verbonden zijn met de identiteit en kernwaarden van de VU. Tegelijkertijd is het de taak van een universiteit om te fungeren als platform voor academisch debat en dialoog, waarin verschillende perspectieven vanuit een wetenschappelijke invalshoek samen worden gebracht. 

Sprekers en perspectieven 
De conferentie zal zowel sprekers bevatten die zich kritisch uitlaten over het zogenaamde Dutch Protocol als voorvechters hiervan, waaronder vertegenwoordigers van de genderpoli's van het Amsterdams UMC en de Radboud Universiteit Nijmegen. Gezamenlijk bieden zij een breed scala aan inzichten. Het doel van de conferentie is om verschillende perspectieven te belichten en ervaringen uit andere landen te delen, zodat we onze benaderingen kritisch kunnen blijven evalueren en verbeteren. Het grootste deel van het publiek van de conferentie zal bestaan uit professionals uit de genderzorg, die goed toegerust zijn om zelf een oordeel te vormen en kritisch mee te denken en te discussiëren. 

Chatham House Rule 
Om een vrije en eerlijke dialoog te bevorderen, wordt tijdens de conferentie de Chatham House Rule gehanteerd. De Chatham House Rule is bedoeld om de publieke discussie over standpunten tijdens een bijeenkomst te bevorderen, en om deelnemers in staat te stellen elkaar vrijelijk te spreken zonder dat hun opmerkingen later rechtstreeks worden geciteerd. Hiermee hopen we een veilige omgeving te creëren waarin perspectieven en ervaringen met betrekking tot dit onderwerp tijdens de conferentie vrijelijk kunnen worden gedeeld. 

Verdieping door diversiteit 
Wij realiseren ons dat het onderwerp van deze conferentie emoties oproept. We staan als VU Amsterdam voor een inclusieve en wetenschappelijk gefundeerde benadering van debat. We geloven dat een scherp debat essentieel is voor vooruitgang. Juist door verschillende perspectieven samen te brengen, hopen we de kwaliteit van de discussie te verhogen. Diverse inzichten en ideeën kunnen leiden tot verbetering, in dit geval bij vraagstukken rondom genderzorg en topkwaliteit genderzorg. 

Uitnodiging belangenorganisaties 
Tijdens deze conferentie over transgenderzorg willen we een platform bieden waarop diverse stemmen gehoord kunnen worden, met respect voor wetenschappelijke integriteit en de rechten van de transgendergemeenschap. We hebben verschillende Nederlandse belangengroepen uitgenodigd om deel te nemen aan de conferentie, waaronder Transvisie en Transgender Netwerk Nederland. Hoewel Transvisie ervoor heeft gekozen om niet als spreker deel te nemen, zijn vertegenwoordigers van deze organisatie van harte welkom om deel te nemen aan de discussies tijdens de conferentie.  

Bij vragen kunt u contact opnemen met pers@vu.nl