Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Open brief van het College van Bestuur

7 mei 2024
Aan alle studenten, docenten, medewerkers van de VU:

Beste collega's, beste studenten,

De beelden van gisteravond staan bij ons allen op het netvlies gegrift. Niemand wil dat een demonstratie op deze manier eindigt. 

Wat er in het Midden-Oosten gebeurt, is schokkend. De beelden van 7 oktober, de beelden van nu, van ontheemde mensen, het trauma van de oorlog en het wegvallen van de verbinding op alle niveaus raakt ons diep, elke dag. Zoals er in het verleden met succes geprotesteerd is tegen de Apartheid, tegen de Vietnamoorlog en tegen ander onrecht en conflict, zien we ook nu een (groeiende) behoefte binnen de academische gemeenschap om zich uit te spreken. Wij willen helpen waar we kunnen door het academische gesprek over deze kwestie aan te jagen en te faciliteren. We willen zorgen dat er een dialoog ontstaat die gebaseerd is op wederzijds respect, feiten, argumenten en analyses. 

We zien de laatste maanden al goede voorbeelden van teach-ins en discussies ontstaan. Verschillende perspectieven opzoeken is een groot goed binnen de universiteit. Luister naar elkaar, bevraag elkaar en kijk wat je kunt doen, vanuit jouw unieke positie en kennisachtergrond. 

Dat doen wij als College van Bestuur op dit moment ook: we kijken wat we kunnen doen vanuit onze positie en binnen een academische context. Ook wij willen bijdragen aan die rechtvaardige wereld. Dat betekent niet dat er geen regels zijn en dat onderwijs en onderzoek moeten wijken voor protest. Het is niet zo dat wij als universiteitsbestuur 'niets willen doen' of 'debat willen temperen'. Integendeel: wij willen eveneens dat debat. Maar wij zijn ook verantwoordelijk voor een veilige campus waar iedereen zich voldoende thuis voelt om aan dat gesprek deel te nemen. 

Verschillende plannen staan momenteel in de steigers. We spreken daarvoor met allerlei partijen. Laten we de komende weken kijken hoe ver we komen samen. Voor nu: dank voor jullie enorme betrokkenheid, dank voor jullie waardevolle input. We zetten onze gesprekken voort. Als wij dit niet kunnen, met onze sterke waardenbasis en vanuit onze diverse gemeenschap, wie kan het dan wel? Let's do this, together. 

Het College van Bestuur

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092