Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Ontwikkeling van trillingvrije koeltechniek Einstein Telescoop

6 september 2024
VU-natuurkundige Joris van Heijningen krijgt als onderdeel van het Consortium ICVI een NGFT ET-subsidie voor de ontwikkeling van een trillingvrije koeltechniek Einstein Telescoop.

Het consortium ontvangt de subsidie voor onderzoek en ontwikkeling van technologie die de meetopstelling van de telescoop afkoelt naar cryogene temperaturen zonder nieuwe trillingsbronnen te introduceren. De subsidie is toegekend in het kader van de R&D-regeling met het doel om innovatie en versnelde ontwikkeling van nieuwe technologieën voor de Einstein Telescope te stimuleren. Dit versterkt de kandidatuur voor de komst van Einstein Telescope, Europa's volgende zwaartekrachtgolfdetector, en het toekomstige verdienvermogen van Nederland. De R&D-regeling is onderdeel van het Einstein Telescope valorisatieprogramma voor hightechbedrijven, een programma van het Nationaal Groeifonds.

Verbeterde koude vibratie-isolatie voor wetenschap en industrie (ICVI)
Om de geschiedenis van het heelal te bestuderen, neemt het observatorium laagfrequente (< 10 Hz) zwaartekrachtsgolven uit het hele zichtbare heelal waar. De Einstein Telescope wordt gevoelig in dit laag frequente gebied waar huidige detectoren dit niet zijn. Om dit te bereiken, willen wetenschappers alle mogelijke vormen van ruis uitbannen, zoals bewegingen van de grond en warmtetrillingen in de apparatuur. Dat laatste betekend dat de seismisch geïsoleerde spiegels van de telescoop moeten werken bij cryogene temperaturen, d.w.z. dichtbij het absolute nulpunt. Dit onderzoek brengt ons dichter bij de technologie om dit te doen.
Bovendien gebruikt de industrie dezelfde technologie om hun kwantummicroscopiemetingen nauwkeuriger te maken. Zo heeft de scanning probe (Monsteroppervlak observatie) microscopie in cryogeen-vrije verdunningskoelkasten last van de hoge trillingsniveaus die door de pulsbuiskoeler worden veroorzaakt. Met de in dit project ontwikkelde technologie kan dit worden verminderd.

Consortium ICVI: trillingsdemping van cryogeen gekoelde optica
Het plan werd voorgesteld aan het Limburgs Instituut voor Ontwikkeling en Financiering (LIOF) en Nationaal Groeifonds. Het gaat om een driejarig project met een totaalbudget van € 1.625.289,60, waarvan € 1.375.000, - als subsidie wordt verstrekt. Samen met Omnes, Universiteit Leiden, SRON, JPE, Piak Electronics, Delft Circuits en Magnetic Innovations ontwikkelt ICVI een cryogene vibratie-isolatie technologie dat bijvoorbeeld ongewenste trillingen opspoort met vrij zwevende, magnetische deeltjes in supergeleidende vallen. Daardoor ontstaat een opstelling die zowel heel koud is als heel stil hangt.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam