Decaan Faculteit der Geesteswetenschappen René van Woudenberg: “Wij zijn blij met de benoeming van Nikki Sterkenburg, omdat de reflectie op de vraag hoe onderzoeksjournalistiek de democratie kan versterken zo enorm belangrijk is.”
Nikki Sterkenburg zal twee dagen per week vier promovendi begeleiden en daarnaast zelf onderzoek verrichten en onderwijs verzorgen. Het onderzoek richt zich op de vraag hoe onderzoeksjournalistiek kan bijdragen aan de versterking van de democratie en zal zich vooral toeleggen op reflectie en onderzoek naar onderzoeksjournalistiek. Een onderzoeksveld waar de interesse van Sterkenburg al langer naar uitgaat. “Er zal bijna niemand zijn die zegt dat onderzoeksjournalistiek niet belangrijk is en toch weten we er maar zo weinig over. We consumeren de vruchten ervan, maar een longitudinale analyse van onderzoeksjournalistieke technieken, methoden van financiering, vertelvormen en maatschappelijke impact ontbreekt. In deze nieuwe rol wil ik samen met de beroepsgroep laten zien hoe maatschappelijk relevant dit vakgebied is, en duidelijk maken waarom we als democratische rechtsstaat en als vrije en open samenleving niet zonder onderzoeksjournalistiek kunnen."
Nikki Sterkenburg (1984) studeerde Nederlands en religiestudies in Amsterdam en journalistiek in Groningen. Ze werkte onder andere bij Nieuwe Revu en bij Elsevier Weekblad. In 2020 begon Sterkenburg als wetenschappelijk medewerker bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Sinds maart 2021 is zij plaatsvervangend hoofd Analyse Nationale Veiligheid bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). In 2021 promoveerde Sterkenburg aan de Universiteit Leiden op Van actie tot zelfverwezenlijking: Routes van toetreding tot radicaal- en extreemrechts. Daarvoor sprak ze met een reeks rechtse activisten, onderzocht waarom die actief werden en bleven bij radicaal- en extreemrechts, en hoe zich dat verhoudt tot de wetenschappelijke literatuur.
De leerstoel wordt door Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Onderzoeksjournalistiek gefinancierd. De fondsen daarvoor zijn afkomstig van de Stichting Veronica, de Stichting Democratie en Media en het Gieskes-Strijbisfonds. De benoeming is tot stand gekomen via een open selectieproces, waarbij kandidaten zich konden aanmelden en vervolgens zijn beoordeeld door een onafhankelijke commissie op basis van vastgestelde criteria. Meer informatie over het benoemingsproces van een bijzonder hoogleraar vind je hier.