Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Nieuwe inzichten: de rol van spieraanpassingen bij klachten long COVID

Delen
18 december 2024
Onderzoekers van VU Amsterdam en Amsterdam UMC hebben nieuwe inzichten gepubliceerd over spierveranderingen bij patiënten met post-COVID. Het overzichtsartikel van een multidisciplinair team onder leiding van spierfysioloog Rob Wüst, belicht mogelijke oorzaken van inspanningsbeperkingen en post-exertionele malaise – een kernsymptoom van post-COVID.

Inspanningsklachten en spieraanpassingen

Bij post-COVID ervaren patiënten vaak langdurige symptomen zoals vermoeidheid, spierpijn, ‘brain fog’ en PEM, waarbij zelfs geringe fysieke of mentale inspanning kan leiden tot een verergering van klachten. Deze symptomen hebben een grote impact op het dagelijks functioneren en herstel.

Via literatuuronderzoek hebben de onderzoekers meerdere veranderingen geïdentificeerd in de spieren van post-COVID patiënten die mogelijk bijdragen aan de afname van de inspanningscapaciteit. Deze aanpassingen bieden belangrijke inzichten in de onderliggende mechanismen van post-COVID en de uitdagingen waarmee patiënten worden geconfronteerd.

Belangrijke bevindingen

  • Post-COVID gaat gepaard met een verschuiving in de stofwisseling, en spiereigenschappen die kunnen verklaren waarom vermoeidheid sneller optreedt.
  • De mitochondriën, de 'energiefabrieken' van de cel, werken minder goed, wat betekent dat spieren minder energie kunnen genereren en sneller uitgeput raken.
  • Problemen in de zuurstoftoevoer naar spieren, mogelijk veroorzaakt door veranderingen in het capillair netwerk (kleine bloedvaatjes die zuurstof naar de spieren brengen) en de endotheelcellen (cellen die de bloedvaten bekleden), kunnen de symptomen versterken.
  • Post-exertionele malaise wordt waarschijnlijk verergerd door schade aan spierweefsel en ophoping van immuuncellen in spieren na inspanning. Deze kunnen leiden tot spierpijn.

“Hoewel veel onderzoek naar post-COVID zich richt op het immuunsysteem, benadrukt ons werk de rol van spieraanpassingen in de langdurige symptomen,” aldus spierfysioloog Wüst. “Dit kan een belangrijke stap zijn in het ontwikkelen van gerichte behandelingen.”

Toekomstperspectief

De auteurs benadrukken dat de mechanismen achter PEM en long COVID nog niet volledig begrepen worden, en dat er momenteel geen effectieve behandelingen beschikbaar zijn om deze spiergerelateerde problemen direct aan te pakken. Hun bevindingen bieden echter belangrijke aanknopingspunten voor verder onderzoek.

“Ons doel is om zowel patiënten als zorgverleners te ondersteunen door inzicht te geven in de oorzaken van deze complexe aandoening,” voegt Wüst toe. “We hopen dat onze bevindingen bijdragen aan gerichtere behandelingen en een verbeterde zorg voor patiënten.”

Voor patiënten en zorgverleners

De onderzoekers raden patiënten aan om in overleg met hun zorgverlener fysieke activiteiten binnen hun grenzen te houden en overbelasting te vermijden. Daarnaast kunnen patiënten die meer willen weten of vragen hebben over onze bevindingen terecht bij gespecialiseerde patiëntenorganisaties.

Wil je meer weten over wat dit onderzoek betekent voor patiënten? Lees dan deze uitleg.

Meer informatie

Het volledige reviewartikel, "Skeletal muscle adaptations and post-exertional malaise in long COVID", is gepubliceerd in Trends in Endocrinology & Metabolism

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam