Hiermee kiest de VU bewust een eigen koers, gericht op het verbinden en versterken van deze disciplines en de positie van de sociale en geesteswetenschappen, en van de religiewetenschappen en theologie. Zo worden deze belangrijke disciplines stevig verankerd in het bredere veld in Nederland. VU Amsterdam kiest hiervoor, juist in een tijdsgewricht waarin deze disciplines in toenemende mate onder druk worden gezet. De VU deelt daarmee de visie van toenmalig AWTI-voorzitter Eppo Bruins, dat onderzoek in de sociale en geesteswetenschappen “een logisch onderdeel hoort te zijn van innovatie in de maatschappij. Veel innovatie kan niet zonder SGW-onderzoek”1.
Als maatschappelijk betrokken universiteit is VU Amsterdam ervan overtuigd dat in een tijd van snelle technologische innovaties en complexe maatschappelijke vraagstukken, een sterke faculteit die het begrip van mens en maatschappij verdiept essentieel is. Een versterkte technologisering zonder begeleidende investering in mensbeeld en maatschappelijk begrip, blijft leeg en zonder impact.
In de nieuwe faculteit komen verschillende vormen van kennen, begrijpen en verklaren bijeen. Daarbij spelen ervaringen, observaties, data, metingen, waarden, levensbeschouwing en zingeving een eigen en erkende rol. Jeroen Geurts, Rector Magnificus van VU Amsterdam: “De versterkte technologisering van de samenleving vergt studie en reflectie op maatschappij, mens en moraal. De nieuwe faculteit gaat deze uitdaging aan. In lijn met haar oorsprong zet de VU zich in om de veranderingen te duiden, voorspellen, beïnvloeden en van zingeving te voorzien.”
De nieuwe faculteit zal in onderwijs, onderzoek en valorisatie nieuwe en gemeenschappelijke initiatieven ontplooien en krachten bundelen in bedrijfsvoering en administratie. Als gevolg hiervan gaan er geen banen verloren.
Van 1 januari 2025 tot 1 april 2025 worden er verdere voorbereidingen getroffen voor de integratie.
1 Bron: Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) in het adviesrapport ‘Vanzelfsprekende verbinding. Veranker SGW-onderzoek in innovatie’.