Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Narcistische en ongevoelige politici worden negatiever beoordeeld door kiezers

8 april 2024
Politiek leiders met 'duistere' eigenschappen als narcisme, cynisme, ongevoeligheid of een neiging tot liegen en bedriegen, worden negatiever beoordeeld door kiezers dan politici zonder dergelijke eigenschappen, ongeacht hun politieke kleur. Dat blijkt uit onderzoek van politicoloog Loes Aaldering onder ruim tweeduizend Amerikanen.

Aaldering: “Deels was dit natuurlijk te verwachten: deze eigenschappen worden niet voor niets de ‘dark triad’ genoemd, dat komt omdat ze over het algemeen als onwenselijk worden gezien. Tegelijkertijd zijn de resultaten  opvallend, want we zien wereldwijd op dit moment veel leiders met een of meerdere van zulke persoonlijkheidskenmerken, die toch heel populair zijn onder een bepaalde groep kiezers.”

Biden en Trump
Het onderzoek bestond uit twee studies in de nasleep van de Amerikaanse presidentsverkiezingen eind 2020. Allereerst kregen ruim duizend Amerikaanse stemgerechtigden twaalf stellingen voorgelegd over de persoonlijkheid van Joe Biden en Donald Trump, die ze moesten beoordelen op een schaal van ‘sterk mee eens’ tot ‘sterk mee oneens’. Om ‘narcisme’, ‘psychopathie’ en ‘machiavellianisme’ te meten, kregen ze negatief geformuleerde stellingen als ‘neiging om gevoelloos of ongevoelig te zijn’, ‘neiging om aandacht te trekken van anderen’ en ‘neiging om anderen te manipuleren’. Positief geformuleerde stellingen waren onder meer ‘is eerlijk’ en ‘bekommert zich om mensen zoals ik’. Vervolgens becijferden ze hun gevoel voor de kandidaat (op een schaal van 0 tot 100, van “koude gevoelens” tot “warme gevoelens").

Hieruit blijkt: hoe hoger de politicus scoort op kenmerken van narcisme, psychopathie en machiavellianisme, hoe negatiever kiezers hem beoordelen. Dit geldt zowel voor Democratische als Republikeinse kiezers. Trump scoorde onder alle kiezers een stuk hoger op deze duistere persoonlijkheidskenmerken dan Biden.

Onbekende politieke kleur
Blijven de resultaten uit de eerste studie overeind als de politieke kleur van een kandidaat onbekend is? Om dat met zekerheid te kunnen zeggen, voerden de onderzoekers vervolgens een experiment uit onder nog eens ruim dertienhonderd Amerikaanse stemgerechtigden. Deelnemers lazen een krantenartikel over de fictieve en partijonafhankelijke ‘Paul A. Bauer’, die zich kandidaat stelt voor een zetel in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. 

De helft van de respondenten kreeg een versie waarin ‘Paul’ kenmerken had van narcisme, psychopathie of machiavellianisme, terwijl de andere helft een interview kreeg waarin hij deze niet had. Vervolgens moesten ze ‘Paul’ beoordelen (van ‘zeer koude gevoelens’ naar ‘zeer warme gevoelens’). De resultaten uit dit experiment bevestigen de conclusies uit de eerste studie: hoe hoger een politicus volgens de kiezers scoort op narcisme, psychopathie en machiavellianisme, hoe slechter deze wordt beoordeeld – ongeacht de partij waartoe die behoort.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam