De opvallende bevindingen van het onderzoek van Nadricka, Aydinli en Millet leggen een paradox bloot in de consumptie van biologische producten. Hoewel biologisch voedsel wordt beschouwd als milieuvriendelijker, blijkt het schuldgevoel of de schaamte die gepaard gaat met verspilling ervan ironisch genoeg lager te zijn. Het onderzoek suggereert dat deze verminderde aversie tegen verspilling voortkomt uit de overtuiging dat biologisch voedsel, vanwege duurzamere productie, minder schadelijk is wanneer het wordt verspild.
Toename voedselverspilling bij prijsverlaging
Volgens Aydinli zijn de implicaties van dit onderzoek van groot belang voor beleidsmakers en marketeers: “Het bewustzijn dat consumenten minder terughoudend zijn bij het verspillen van biologisch voedsel vanwege de veronderstelde lagere milieuschade is essentieel. Hoewel de huidige hoge prijs van biologisch voedsel dit effect compenseert, bestaat de mogelijkheid dat het verlagen van de prijzen zou kunnen leiden tot een toename van voedselverspilling”, zo geeft de onderzoeker aan.
Lees meer over dit onderzoek in het Journal of Environmental Psychology.