Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Mensen vinden het minder erg om biologisch voedsel te verspillen

Delen
31 januari 2024
Consumenten zijn minder terughoudend bij het verspillen van biologisch voedsel in vergelijking met niet-biologisch voedsel. Dit blijkt uit onderzoek van VU-onderzoekers Kristina Nadricka, Aylin Aydinli en Kobe Millet. Aylin Aydinli: “In een wereld die steeds bewuster wordt van milieuduurzaamheid, groeit de trend naar het consumeren van biologisch voedsel aanzienlijk. Ons onderzoek onthult een verrassende wending in deze trend.”

De opvallende bevindingen van het onderzoek van Nadricka, Aydinli en Millet leggen een paradox bloot in de consumptie van biologische producten. Hoewel biologisch voedsel wordt beschouwd als milieuvriendelijker, blijkt het schuldgevoel of de schaamte die gepaard gaat met verspilling ervan ironisch genoeg lager te zijn. Het onderzoek suggereert dat deze verminderde aversie tegen verspilling voortkomt uit de overtuiging dat biologisch voedsel, vanwege duurzamere productie, minder schadelijk is wanneer het wordt verspild.

Toename voedselverspilling bij prijsverlaging

Volgens Aydinli zijn de implicaties van dit onderzoek van groot belang voor beleidsmakers en marketeers: “Het bewustzijn dat consumenten minder terughoudend zijn bij het verspillen van biologisch voedsel vanwege de veronderstelde lagere milieuschade is essentieel. Hoewel de huidige hoge prijs van biologisch voedsel dit effect compenseert, bestaat de mogelijkheid dat het verlagen van de prijzen zou kunnen leiden tot een toename van voedselverspilling”, zo geeft de onderzoeker aan.

Lees meer over dit onderzoek in het Journal of Environmental Psychology.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam