Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Mensen vinden het minder erg om biologisch voedsel te verspillen

31 januari 2024
Consumenten zijn minder terughoudend bij het verspillen van biologisch voedsel in vergelijking met niet-biologisch voedsel. Dit blijkt uit onderzoek van VU-onderzoekers Kristina Nadricka, Aylin Aydinli en Kobe Millet. Aylin Aydinli: “In een wereld die steeds bewuster wordt van milieuduurzaamheid, groeit de trend naar het consumeren van biologisch voedsel aanzienlijk. Ons onderzoek onthult een verrassende wending in deze trend.”

De opvallende bevindingen van het onderzoek van Nadricka, Aydinli en Millet leggen een paradox bloot in de consumptie van biologische producten. Hoewel biologisch voedsel wordt beschouwd als milieuvriendelijker, blijkt het schuldgevoel of de schaamte die gepaard gaat met verspilling ervan ironisch genoeg lager te zijn. Het onderzoek suggereert dat deze verminderde aversie tegen verspilling voortkomt uit de overtuiging dat biologisch voedsel, vanwege duurzamere productie, minder schadelijk is wanneer het wordt verspild.

Toename voedselverspilling bij prijsverlaging

Volgens Aydinli zijn de implicaties van dit onderzoek van groot belang voor beleidsmakers en marketeers: “Het bewustzijn dat consumenten minder terughoudend zijn bij het verspillen van biologisch voedsel vanwege de veronderstelde lagere milieuschade is essentieel. Hoewel de huidige hoge prijs van biologisch voedsel dit effect compenseert, bestaat de mogelijkheid dat het verlagen van de prijzen zou kunnen leiden tot een toename van voedselverspilling”, zo geeft de onderzoeker aan.

Lees meer over dit onderzoek in het Journal of Environmental Psychology.