Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Mensen gevoelig voor walging tegen immigratie vanwege verzet tegen andere normen

Delen
2 mei 2024
Hoe beïnvloedt walging onze sociale interacties, politieke opvattingen en meningen over kunst? Sociaal psycholoog Annika Karinen onderzocht het effect van walging in haar proefschrift 'The Social, Political, and Aesthetic Implications of Disgust'. In dit onderzoek onderzoekt Karinen vier verschillende gevolgen van walging: of de gevoeligheid voor walging kan worden opgemerkt door anderen, hoe deze gevoeligheid verband houdt met opvattingen over immigratie, hoe gevoeligheid voor walging de voorkeur voor groteske kunst beïnvloedt en de erfelijkheid van morele houdingen ten opzichte van losse seksuele contacten en recreatief drugsgebruik.

“Ten eerste heb ik onderzocht of de neiging om te walgen van fysiek walgelijke substanties, zoals lichamelijke stoffen of bedorven voedsel, seksuele stimuli of morele overtredingen kan worden waargenomen door kennissen, vrienden of romantische partners”, legt Karinen uit. Het onderzoek laat zien dat de gevoeligheid voor walging inderdaad kan worden waargenomen door mensen om hen heen.

De volgende stap voor Karinen was het onderzoeken van het effect van walging op de mening over immigratie. Ze concludeerde dat gevoeligheid voor walging een belangrijke rol speelt bij het vormen van deze meningen. “Mensen die erg walgen van fysiek walgelijke stimuli zijn vaker tegen immigratie. Bijvoorbeeld omdat ze zich verzetten tegen de andere normen van immigranten - normen die op zijn minst gedeeltelijk geëvolueerd zijn om ziekteverwekkers tegen te gaan,” legt Karinen uit. “Deze bevindingen helpen te begrijpen waarom anti-immigratie sentimenten die worden gevoed door bepaalde politieke partijen in Europa en de VS sommige mensen meer aanspreken dan anderen.”

Heeft walggevoeligheid ook gevolgen voor artistieke voorkeuren? Ja, legt Karinen uit. “We hebben ontdekt dat mannen, mensen die openstaan voor nieuwe ervaringen, sensatiezoekers, mensen met kennis van kunst en mensen die politiek links georiënteerd zijn, vaker van groteske kunst te houden, terwijl zeer emotionele en zeer walggevoelige mensen dat niet doen.”

Karinens onderzoek toont ook aan dat de houding tegenover losse seksuele contacten en recreatieve drugs deels erfelijk zijn en gemeenschappelijke genetische factoren hebben. De bevindingen wijzen erop dat morele opvattingen over recreatief drugsgebruik voortkomen uit iemands houding en voorkeuren ten opzichte van losse seksuele contacten. Karinen: “In de afgelopen vijf decennia zijn de financiële, sociale en politieke kosten en gevolgen van de ‘war on drugs’ immens geweest. Daarom is het cruciaal om te begrijpen welke factoren morele opvattingen over recreatief drugsgebruik bepalen. Mijn onderzoek biedt inzicht in waarom sommige mensen recreatief drugsgebruik moreel veroordelen en anderen niet.”

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam