Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Meet the scientist: Sofia Moco

Delen
2 oktober 2024
Sofia Moco is assistent professor Moleculaire en Computationele Toxicologie.

Wie ben je? Waar kom je vandaan?

Mijn naam is Sofia Moco en ik ben PI bij de afdeling Chemie en Farmaceutische Wetenschappen van de VU. Ik kom oorspronkelijk uit Portugal.

Wat is je vakgebied & waarom ben je dit onderzoek gaan doen?

Ik werk aan celstofwisseling. Ik zou mezelf niet als expert willen beschouwen, omdat ik er altijd meer en meer over leer. Ik heb Scheikundige Technologie gestudeerd en was altijd gefascineerd door moleculen: hoe deze kleine structuren zich in de ruimte oriënteren, hoe ze met elkaar interageren en hoe we ze kunnen meten. Dus nadat ik tijdens mijn PhD in de biochemie een beetje spectroscopie had geleerd, begon ik erg geïntrigeerd te raken over waarom bepaalde moleculen in bepaalde weefsels en omstandigheden verschijnen en waarom niet in andere - wat doen deze moleculen? En zo raakte ik geïnteresseerd in metabolisme en metabolische routes: hoe kan het dat allerlei koolstofrijke moleculen - waarvan sommige behoorlijk complex kunnen zijn - worden (bio)gesynthetiseerd uit een eenvoudig molecuul glucose (natuurlijk met een paar andere helpers)?

Wat heeft je geïnspireerd om een carrière in de wetenschap na te streven en hoe heeft die motivatie zich in de loop der tijd ontwikkeld?

Ik was altijd al nieuwsgierig naar hoe dingen werken en op de een of andere manier is dit een constante zoektocht in mijn leven geweest. Het geeft me veel plezier om biochemische fenomenen te begrijpen. Na verloop van tijd werd het belangrijk voor mij om deze wetenschappelijke nieuwsgierigheid te kaderen binnen de context van gezondheidsverbetering in de samenleving en voor de samenleving, ook al is het misschien een lange weg daar naartoe. En sinds ik bij de VU ben, realiseerde ik me dat het enthousiast maken van jonge mensen voor metabolisme nu ook een van mijn recente drijfveren is.

Welke rol spelen samenwerking en interdisciplinaire benaderingen in je werk?

Ik heb geweldig wetenschappelijk onderzoek zien voortkomen uit interdisciplinair werk. Wetenschappelijke discussies tussen collega's met verschillende achtergronden kunnen heel verhelderend en krachtig zijn. Tegenwoordig is het vermogen om samenwerkingen aan te gaan en krachten te bundelen absoluut essentieel om de meest dringende wetenschappelijke onderwerpen aan te pakken.

Welke impact zou u willen hebben op de wereld OF hoe draagt uw werk bij aan het aanpakken van bredere maatschappelijke of mondiale uitdagingen?

Ik denk dat ons onderzoek kan bijdragen aan veel maatschappelijke uitdagingen, zoals het bevorderen van de gezondheid: door fundamenteel inzicht te verschaffen in metabole verschijnselen van opkomende metabole aandoeningen, zoals obesitas, diabetes en zelfs veroudering. Het is ook van fundamenteel belang om interindividuele variabiliteit aan te pakken bij het ontdekken van geneesmiddelen of voedingsinterventies. Hier valt nog veel te onderzoeken en de bijdrage van het (darm)microbioom aan de menselijke stofwisseling is van vitaal belang. En zelfs bij de ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelen, waaronder alternatieve plantaardige eiwitbronnen, staat inzicht in het metabolisme centraal.

Vertel ons iets wat we nog niet van je weten? Hobby's, interesses...

Ik ben een 'filmfanaat', dus in mijn vrije tijd ga ik graag naar de bioscoop om de nieuwste arthousefilms te bekijken.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam