Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Meet the scientist: Eelco Ruijter

29 juli 2024
Eelco Ruijter is hoogleraar Organische Chemie en Chemische Biologie bij de afdeling Scheikunde en Farmaceutische wetenschappen

Wie ben je? Waar kom je vandaan?

Eelco; "Ik ben Eelco Ruijter, geboren en getogen op het platteland in Noord-Holland. De laatste twintig jaar heb ik in Woerden gewoond, ongeveer 35 km ten zuiden van Amsterdam."

Wat is jouw expertisegebied en waarom ben je dit onderzoeksgebied ingegaan?

Eelco; "Ik ben een synthetisch organisch chemicus. Samen met mijn onderzoeksgroep richt ik me op het ontwikkelen van nieuwe en efficiënte methoden voor de synthese van complexe organische moleculen. Tijdens mijn studie en gedurende mijn loopbaan ben ik steeds meer gefascineerd geraakt door hoe moleculen reageren en het oplossen van de uitdagingen bij het maken van complexe structuren. Het is als een multidimensionaal schaakspel waarbij de zetten van stukken variëren afhankelijk van andere stukken op het bord."

Wat heeft je geïnspireerd om een carrière in de wetenschap te volgen, en hoe is die motivatie in de loop der tijd geëvolueerd?

Eelco; "Het kostte me behoorlijk wat tijd om zo gepassioneerd te worden over wetenschap als ik nu ben. Als eerste generatie student wist ik niet goed wat ik kon verwachten van de universiteit en wetenschappelijk onderzoek. Tijdens mijn onderzoeksproject als student zag ik een complexe moleculaire structuur op het bureau van mijn toenmalige supervisor liggen, en mijn eerste gedachte was: "Ik wil in staat zijn om dat te maken." Zo ontdekte ik mijn liefde voor de ontdekkingsreis die organische synthese kan zijn. Na mijn promotie was ik nog steeds onzeker over mijn toekomst. Ik deed een postdoc in een compleet ander vakgebied, waar ik ontdekte dat ik een hekel had aan pipetteren... Vervolgens kreeg ik hier aan de VU een geweldige kans als universitair docent op 29-jarige leeftijd. Hoewel ik jarenlang erg gelukkig was in mijn rol als universitair docent, groeide mijn overtuiging om verder te klimmen in de academische wereld toen de omstandigheden gunstig waren voor een meer leidende positie."

Welke rol spelen samenwerking en interdisciplinaire benaderingen in jouw werk?

Eelco; "Natuurlijk speelt samenwerking een cruciale rol in alle aspecten van de wetenschap. Aan de ene kant voeren we chemie uit om de chemie zelf te begrijpen, maar aan de andere kant analyseren we ons werk door samen te werken met specialisten in structuuropheldering (NMR, X-ray kristallografie) en computationele chemici om reactiemechanismen te verduidelijken. We werken ook nauw samen met experts in biokatalyse voor waardevolle startmaterialen, en leveren interessante verbindingen voor microbiologen en virologen om te testen op hun doelwitten. Terwijl chemie vaak wordt beschouwd als een kernwetenschap, zou ik zeggen dat organische chemie een centrale rol speelt binnen dit domein."

Welke impact op de wereld zou je willen hebben?

Eelco; "Het belangrijkste voor mij is het begrijpen van chemische reacties. Dit zal leiden tot de ontwikkeling van nieuwe, efficiëntere en duurzamere chemische reacties voor de productie van waardevolle moleculen. Efficiëntere reacties betekenen namelijk efficiëntere productie van chemicaliën, wat resulteert in minder afval en meer duurzame processen."

Vertel ons iets wat we nog niet van je weten? Hobby's, interesses...

Eelco; "Niet veel mensen weten dat ik een liefhebber ben van elektronische muziek. Ik bezit verschillende synthesizers. Hoewel ik veel plannen heb om muziek te maken, vind ik mezelf meestal bezig met geluidsontwerp, wat ik erg leuk vind om dezelfde redenen als waarom ik van organische synthese houd - alleen maak ik geluiden in plaats van verbindingen. Ik geniet ook van wandelen en van de natuur in het algemeen. Zoals vorig jaar, zal ik mijn zomervakantie doorbrengen in Noorwegen met mijn familie om te genieten van de prachtige natuur. Oh, en ik hou er ook van om met mijn hond te wandelen."

Meer weten over Eelco Ruijter? Klik hier om naar zijn persoonlijke pagina te gaan.

Direct naar

Onderzoek Research and Impact Support Portal Universiteitsbibliotheek Persvoorlichting VU

Studie

Onderwijs Studiegids Canvas Studentenbalie

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Over ons Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam