Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Matthias Nau, Douglas Parry en Madeline Werthschulte ontvangen VU Startpremie

Delen
4 november 2024
Cognitief neurowetenschapper Matthias Nau, computational communicatiewetenschapper Douglas Parry en milieueconoom Madeline Werthschulte ontvangen ieder een VU Startpremie. Hiermee kunnen zij hun talent verdere ontwikkelen en positioneren zij de Vrije Universiteit Amsterdam als werkgever voor internationale nieuwkomers.

Matthias Nau
Cognitief neurowetenschapper Matthias Nau onderzoekt hoe het menselijk brein waarneemt, herinnert en zich dingen voorstelt. Nau pakt deze vraag aan door multi-taakstudies te combineren met naturalistische neuroimaging en gedragsmatige tracking (bijvoorbeeld fMRI, oogbewegingstracking). Daarnaast ontwikkelt hij actief AI-gestuurde open-toegang communitytools voor gezamenlijke studies van menselijke hersenactiviteit en gedrag.

"Terwijl ik deze regels schrijf, zie ik mijn laptop en de planten voor me. Als ik me dit moment later herinner, zal ik deze dingen opnieuw in mijn 'geestesoog' ervaren. Ik geloof dat we door de neurale en gedragsmatige signalen te bestuderen die tussen zulke momenten worden gedeeld, kunnen leren hoe het brein ervaringen in het algemeen construeert – een fundamentele vraag binnen de cognitieve neurowetenschap. Het beantwoorden van deze vraag is belangrijk, niet alleen voor het begrijpen van menselijke cognitie in gezondheid en ziekte, maar ook voor het ontwikkelen van technologieën zoals mensachtige AI", legt Nau uit.

Nau is van plan de VU Startpremie te gebruiken voor kosten met betrekking tot personeel, gegevensverzameling en apparatuur. Hij zal pilotexperimenten uitvoeren ter voorbereiding van een aanvraag voor een starterssubsidie van de European Research Council (ERC) in 2025.

Douglas Parry
Computational communicatiewetenschapper Douglas Parry onderzoekt drie belangrijke gebieden binnen de mediapsychologie: Ten eerste de manieren waarop adolescenten en jongvolwassenen digitale media gebruiken; Ten tweede de mogelijke effecten van dit gedrag op hun cognitie, mentale gezondheid en welzijn; en ten derde de kennis en vaardigheden die hen in staat stellen te gedijen in een digitale samenleving. Naast deze onderwerpen richt hij zich ook op de methoden die we gebruiken om mediagebruik en -effecten te onderzoeken. Hierbij legt hij de nadruk op de ontwikkeling en evaluatie van nieuwe technieken voor het werken met gedrags- en digitale traceringgegevens, zoals smartphone-tracking, datadonatie en API's.

Parry wil met de VU Startpremie zijn onderzoek uitbreiden door te onderzoeken hoe mobiele media het cognitieve functioneren kunnen beïnvloeden en alsook de theoretische inzichten verdiepen over hoe deze jongeren hun psychosociale welzijn (zowel positief als negatief) kan beïnvloeden. Als laatste wil hij de effectiviteit van gedrags- en technologische interventies van digitaal mediagebruik bestuderen die negatieve effecten verminderen en positieve invloeden versterken. Naast de kern van zijn theoretische en inhoudelijke onderzoek, gaat Parry voortbouwen op zijn bestaande studies van digitale traceringgegevens door bij te dragen aan innovaties van methodologische hulpmiddelen binnen mediapsychologisch onderzoek.

Madeline Werthschulte
Milieueconoom Madeline Werthschulte onderzoekt het beslissingsgedrag van mensen in de context van de energietransitie. Met experimentele methoden probeert zij de mechanismen te begrijpen die ten grondslag liggen aan keuzes van huishoudens op het gebied van energie en beleidsmaatregelen te ontwerpen die energie-efficiëntie bevorderen. Een belangrijke bevinding uit haar samenwerking met het grootste energie-efficiëntieprogramma van Duitsland is de lage deelnamegraad onder kwetsbare bevolkingsgroepen. Zij  wil met haar onderzoek meer inzicht krijgen in de besluitvormingsprocessen van deze groepen en strategieën identificeren om hun deelname aan dergelijke programma's te vergroten.

Met de VU Startpremie zal Werthschulte een internationale workshop in Amsterdam organiseren, waarbij ze experts uit Duitsland, de VS, toonaangevende milieueconomen uit Europa en geselecteerde junior onderzoekers van VU Amsterdam zal uitnodigen. Deze workshop zal de impact op het internationale onderzoeksveld van milieueconomie versterken en junior onderzoekers de kans bieden om te netwerken met prominente collega's. Zij hoopt dat de workshop zal leiden tot de ontwikkeling van gezamenlijke projectvoorstellen voor indiening bij internationale financieringsinstanties.

VU Startpremie
De VU Startpremie is een stimuleringsmiddel om wetenschappelijk toptalent aan de VU te verbinden. De premie is bedoeld om de internationale nieuwkomer extra ondersteuning te bieden bij de verdere ontwikkeling van diens talent en om de VU als werkgever voor deze doelgroep aantrekkelijk te positioneren. De VU Startpremie bedraagt €30.000,- per laureaat en kan naar eigen inzicht worden besteed, bijvoorbeeld voor het aanstellen van een (student-)assistent, een AIO, de aanschaf van databestanden, het volgen van een opleiding of symposium et cetera. Elk jaar worden er maximaal drie startpremies toegekend.

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam