Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Lyan speelt een wedstrijd voor prinses Beatrix met Nederlands CP-voetbalteam

Delen
9 oktober 2024
Lyan Kas, officemanager bij afdeling Scheikunde en Farmaceutische wetenschappen, voetbalt bij het Nederlands CP-team voor vrouwen. Dit doet zij naast het werken op de VU. Ze heeft al 8 officiële interlands gespeeld en in totaal 11 doelpunten gemaakt.

Lyan heeft voor prinses Beatrix een oefenwedstrijd mogen spelen samen met haar CP-voetbal vrouwenteam. 

Vertel eens meer over CP voetbal;
CP voetbal is voor meiden en jongens met een hersenbeschadiging dat aangeboren of niet-aangeboren hersenletsel kan zijn. Door het hersenletsel kunnen zij motorische problemen krijgen in de grove en fijne motoriek en hoge spierspanning.

Vanaf 1984 is Nederland actief met het CP-team voor mannen. Sinds 2018 is er ook een vrouwenafdeling opgestart. Bij de eerste training deden 5 meiden mee wat inmiddels uitgegroeid is tot 15 meiden in de leeftijdscategorie 12 jaar t/m 30 jaar. Om nog meer mogelijkheden te creëren naast de ondersteuning van de KNVB is er in 2020 een stichting opgericht, Stichting CP-voetbal vrouwen en hebben zij een ANBI status gekregen zodat we interessant worden voor bedrijven om financiële ondersteuning te kunnen bieden. Onze collega Lyan komt uit voor het Nederlands CP-team sinds 2018.

In mei 2022 heeft ze aan een historisch evenement deelgenomen in Spanje. Het eerste internationale CP-voetbal toernooi voor vrouwen, de IFCPF World Cup Female. Daarna volgde er in oktober 2023 de Nations League in Denemarken, waar Lyan ook voor was geselecteerd. Dit seizoen richt het team zich vooral op het vergroten van het team, bekendbaarheid en het verbeteren van het voetbal samen met het team. Om nog beter te worden, spelen ze regelmatig wedstrijden ter voorbereiding op toekomstige toernooien.   

Om terug te komen op jouw vraag een wedstrijd spelen voor de prinses, hoe is dit tot stand gekomen?
"Er vond op 21 september jongstleden een landelijke campagnedag plaats vanuit het goede doel de Zwaluwen Jeugd Actie. Zij zorgen ervoor dat iedereen met een beperking kan sporten. Er zijn verschillende amateurclubs die afgelopen jaar geld ingezameld hebben voor de Zwaluwen Jeugd Actie. Het CP-voetbalvrouwen team mocht hier een demo spelen tegen SSV’65 Goes MO15-1. Vanwege de landelijke campagne dag was prinses Beatrix hierbij aanwezig. Prinses Beatrix steunt De Zwaluwen Jeugd Actie en maakte daarbij ook het ingezamelde bedrag bekend. Als kers op de taart ging prinses Beatrix de teams nog persoonlijk langs. Lyan Kas was aanvoerder tijdens deze wedstrijd dus aan haar de eer om een stukje te vertellen over het team. Prinses Beatrix en Lyan hebben gesproken over het team, wat ze allemaal doen en gedaan hebben. Daarnaast ook haar ervaring hoe het is om samen te voetballen met meiden die dezelfde beperking hebben."

Ik zou graag nog wat nice to know vragen bij je willen afnemen.

Wat is het beste/trotste sportmoment dat je ooit hebt meegemaakt, als toeschouwer of deelnemer?
"Dat is voor mij niet lastig! Mijn meeste trotste sportmoment is dat ik zelf op de IFCPF World cup in Salou, Spanje heb gevoetbald. Hier speelden wij tegen landen als Amerika, Australië, Japan en Spanje. Op dit toernooi heb ik 3 keer mogen scoren, ik ben sindsdien ook topscoorder van Nederland. Als klein meisje droom je er van om in een tenue van het Nederlands elftal te mogen voetballen. Wanneer je CP hebt is dat in principe niet mogelijk maar uiteindelijk is mijn droom uitgekomen!   
Het toernooi heeft ons team ook mooie inzichten gegeven om onszelf te verbeteren en op voetbal gebied beter te worden. Ons team is uiteindelijk 4de van de wereld geworden."

Wat is de grootste sportieve uitdaging die je ooit hebt overwonnen?
"Mijn grootste sportieve uitdaging is dat ik ervoor heb gekozen om in een team te gaan voetballen waar jongeren met een beperking voetballen in plaats van een regulier team. Ik vond het lastig om in een G-voetbalteam te voetballen. Ik wilde het liefst in een ‘normaal’ team voetballen. Tot op de dag van vandaag ben ik onwijs blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Ik heb mijn draai helemaal gevonden, niet alleen bij het CP-team maar ook bij Only Friends, de sportclub waar ik elke week trainingen en wedstrijden speel."

Hoe blijf je gemotiveerd om regelmatig te sporten?
"Het is eigenlijk best simpel; het is goed voor mijn lichaam om genoeg in beweging te blijven en ik zoek genoeg afwisseling. Ik voetbal in 2 teams waar ik het erg leuk heb. Daarbij komen nog de leuke bijkomstigheden: de sociale contacten en het fysiek bezig zijn. Een leuk en fijn team is met veel plezier voetballen."

Welke atleet of sportpersoonlijkheid inspireert je het meest en waarom?
Lachend zegt Lyan; "Hier hoef ik niet lang over na te denken! Mijn grote voorbeeld is Jacky Groenen die bij het Nederlands elftal en Paris Saint-Germain speelt. Ik speel daarom dit seizoen ook met nummer 14 tijdens wedstrijden. Jacky Groenen speelt fanatiek, wil elk duel graag winnen en als je dan ook nog een goed scorend vermogen hebt, fanatiek, fel en plezier hebt in het spelen dan heb je het totale pakket. Als je zo gemotiveerd bent lukt het ook sneller!"

Wat is volgens jou de belangrijkste eigenschap voor een succesvol team?
"De belangrijkste eigenschap is dat je allemaal hetzelfde doel hebt om het beste uit jezelf en het team te halen. Dit doe je door goed met elkaar samen te werken en iedereen de kans te geven om mee te kunnen voetballen (sporten). Iedereen heeft zo zijn talenten en daar moet je gebruik van maken in het spel."

Wat heb je geleerd van het spelen in een team, en hoe pas je dat toe in je werk?
"Ik heb afgelopen jaren veel geleerd dat ik kan toepassen in mijn werk. Iedereen is anders en heeft andere talenten. Soms is het wel lastig om het hele team gemotiveerd te houden en iedereen er bij te betrekken. Dan denk ik graag in oplossingen: hoe kan het spel voor iedereen leuk zijn? Daar zijn soms wat aanpassingen voor nodig. Door samen te werken en elkaar te helpen blijft het voetballen ook leuk. Laat elke teamspeler zijn of haar eigen talent gebruiken zo haal je ook veel plezier uit het sporten en je werk."

"Mijn ontwikkelingen binnen het voetbalveld pas ik toe in mijn werk door iedereen vanuit zijn talent te laten werken. Hier kan je gebruik van maken en dat kan je omzetten in een duurzame samenwerking. Om dit te bereiken kan je elke collega in zijn of haar eigen kracht laten werken zodat de samenwerking ook beter gaat."

Hoe zorg je ervoor dat je sportactiviteiten in balans blijven met je werk- en privé leven?
"Nou dat is soms knap lastig want eigenlijk is mijn privé leven alleen maar op het voetbalveld. De teamgenoten waar ik mee speel zijn echt mijn vrienden. Om mijn energielevel in balans te houden is het belangrijk om het zo goed mogelijk te verdelen. Als ik weet dat ik in de avond nog een training heb staan dan zorg ik overdag dat ik minder actief ben door bijvoorbeeld minder lang te lopen. Het is eigenlijk heel veel vooruit plannen en kijken wanneer ik wat heb. Eigenlijk plan ik alles om het voetbal heen om het beste uit mezelf te halen."

Wat is jouw favoriete manier om te herstellen na een zware training of wedstrijd?
"Als ik een wedstrijd of training heb gehad vind ik het fijn om te relaxen op de bank en dan staat er natuurlijk sport op en anders netflix. Ik geniet dan nog lekker na van de wedstrijd.
Als ik sport kijk, kijk ik het liefst Ajax. Het beste herstel is rustig aan doen en zorgen dat mijn benen goed kunnen herstellen. Doordat ik CP heb kan het herstel soms wat langer duren waardoor het ook meer energie kost. Het is dan ook belangrijk om goed rust te zoeken zodat je alles kan doen wat je graag zou willen doen."

Wat is je volgende grote sportieve doel of uitdaging?
"Mijn grootste doel is hopelijk volgend jaar deel te nemen aan het EK en over een paar jaar de World Cup.
En dan tijdens het toernooi het liefst winnen van Ierland. Door in de wedstrijd met het team meer weerstand te kunnen bieden waardoor er meer kansen zijn om te kunnen winnen."

Als je een eigen sportevenement mocht organiseren, hoe zou dat eruitzien?
"Ik vind het fantastisch als ik een internationaal toernooi op de KNVB Campus in Nederland kan organiseren. Dit toernooi is voor alle aangepaste voetbalteams die onder de KNVB vallen. Dat zullen teams zijn van het amputatievoetbal, dovenvoetbal en het CP-voetbal. Zowel mannen als vrouwen teams."

Waar zie je jezelf over vijf jaar op sportief gebied?
"Als eerste nog steeds bij de G1 van Only Friends en dat ik nog steeds een onderdeel ben van het Nederlands CP-team."

Rapportages campagnedag 21 september
Tijdens de campagnedag van de Zwaluwen Jeugd Actie zijn onder andere RTL en het PZC langsgekomen om een korte rapportage te maken van deze bijzondere dag. 

Rapportage RTL Boulevard
Rapportage PZC (Provincie Zeeland Courant)

Lyan Kas

Lyan Kas

Lyan heeft tijdens haar geboorte een hersenbloeding gehad waardoor zij aangeboren hersenletsel (cerebrale Parese) heeft. Hierdoor is haar rechterkant van haar lichaam beperkt wat zich uit in problemen met de grove motoriek. Zo heeft zij hoge spierspanning in haar rechterarm en rechterbeen. Het doen van activiteiten kost hierdoor meer moeite en energie. 

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam