Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Kunst verdient prominente plaats in de gezondheidszorg

14 februari 2024
Er moet veel meer aandacht komen voor de positieve effecten van het toepassen van kunst in de gezondheidszorg. Kunst zorgt ervoor dat mensen zich beter voelen en helpt ze om beter met hun ziekte om te gaan. Ook in de preventie en bij het voorkomen van ziekenhuisopnames kan kunst veel betekenen.

Deze oproep doen meer dan 200 onderzoekers, bestuurders, beleidsmakers, zorgmedewerkers, kunstenaars, docenten, ervaringsdeskundigen en andere belanghebbenden die hebben meegewerkt aan een breed onderzoek van Arts in Health Netherlands. Gezamenlijk schetsen zij met behulp van een whitepaper, hoe kunst kan bijdragen aan de transitie in de gezondheidszorg, welke goede en bewezen succesvolle initiatieven er al bestaan en hoe het veld verder kan worden versterkt.

Whitepaper Arts in health in Nederland: een nationale agenda
Onderzoek wijst uit dat activiteiten zoals het zingen in een koor of een bezoek aan musea niet alleen plezierig en inspirerend zijn, maar ook aantoonbare voordelen hebben voor de gezondheid. Ondanks deze bevindingen wordt kunst nog steeds veel te weinig ingezet in onze gezondheidszorg. Arts in Health Netherlands pleit voor het integreren van kunst en creativiteit in zorginstellingen en gemeenschappen ter bevordering van gezondheid en welzijn.

Focus op wat wel kan
“Kunst geeft ruimte aan het menselijke: als je creatief bezig bent ligt de focus niet langer op ziek zijn, maar op wat je nog wel kan. Niet dat kunst mensen direct geneest, maar kunst moedigt individuen aan om op een andere manier met hun ziekten om te gaan, zorgt voor een gevoel van comfort en helpt ook bij het verminderen van gevoelens van eenzaamheid en vervreemding. Kunst kan daarnaast ook een rol spelen bij preventie door het vergroten van welzijn en het versterken van sociale verbinding in gemeenschappen’’, zegt Ferdinand Lewis, Directeur Wetenschap en Onderwijs Arts in Health Netherlands.

Event Care Through Creativity

  • 13 februari: overhandiging whitepaper aan Barbara Goezinne, Directeur Generaal Curatieve Zorg bij VWS, en Christianne Mattijssen, Directeur Erfgoed en Kunsten bij OCW.
  • 15 februari: preview presentatie whitepaper in Den Haag met o.a. Jet Bussemaker, Voorzitter Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, Christopher Bailey, Arts in Health Lead voor de Wereldgezondheidsorganisatie, en voor de ambtenaren van VWS en OCW, en Tweede Kamerleden.
  • 16 februari: evenement ‘Care Through Creativity’ waar de whitepaper officieel wordt gelanceerd. Internationale sprekers zoals Christopher Bailey en Kornelia Kiss nemen deel aan dit programma. Tevens wordt de whitepaper officieel overhandigd aan Tjeerd van Dekken, Gedeputeerde Staten provincie Groningen voor kunst en cultuur alsook gezondheid, welzijn en zorg. Neem voor vragen contact op met  Liza van Eijck, Project Assistant Arts in Health Netherlands, 06 24436303, l.van.eijck@rug.nl.