Dit multi-center fase II geneesmiddelenonderzoek zal het potentieel van twee hergebruikte medicijnen testen voor de behandeling van slangenbeetvergiftiging.
Slangenbeetvergiftiging is een verwaarloosde tropische ziekte (Neglected Tropical Disease of NTD), verantwoordelijk voor meer dan 100.000 doden en 400.000 ernstige handicaps per jaar. Deze slangenbeten gebeuren voornamelijk in lage- en middeninkomenslanden (LMIC's) in tropische en subtropische gebieden.
De enige huidige behandeling, dierlijk afgeleid antigif, is kostbaar, moeilijk toe te dienen en niet gemakkelijk beschikbaar in landelijke gebieden waar de belasting door slangenbeten het hoogst is. Het nieuwe onderzoek is gericht op het aanpakken van deze problemen door twee innovatieve oraal toedienbare medicijnen te evalueren die een veel toegankelijker en betaalbaarder alternatief of aanvullende therapie kunnen bieden dan antigif.
Dr. Jeroen Kool, hoofd van de gif onderzoeksgroep bij S&F, zegt: 'Giftige slangenbeten kunnen vreselijke gevolgen hebben voor de slachtoffers, waaronder ernstige blijvende morbiditeit en zelfs de dood', zegt Jeroen Kool (onderzoeksgroep gif, Scheikunde en Farmaceutische Wetenschappen). 'Deze slangenbeten komen vooral voor bij arme mensen die in landelijke, vaak afgelegen, gebieden wonen in de(sub)tropen. Als zodanig is slangenbeetvergiftiging al lang een verwaarloosd probleem op het gebied van de volksgezondheid. Deze financiering stelt ons in staat om verder te gaan met de klinische evaluatie van twee zeer veelbelovende geneesmiddel kandidaten.'
Sofia Moco, onderzoeker bij Scheikunde en Farmaceutische Wetenschappen en expert op het gebied van metabole studies, zegt: 'Een van deze verbindingen is een op de markt gebracht, dus bewezen veilig, medicijn tegen zware metalenvergiftiging, terwijl de andere met succes de klinische fase I en II heeft doorlopen als kandidaat voor een kankermedicijn. Daarmee is ook bewezen dat het een adequaat veiligheidsprofiel heeft. Deze twee medicijnenkandidaten zullen nu worden getest voor de NTD slangenbeetvergiftiging. Ze kunnen gemakkelijk oraal worden toegediend kort nadat een beet heeft plaatsgevonden, en zo hopelijk ernstige pathologie of verlies van leven voorkomen. Als de klinische studie succesvol zal zijn, kunnen deze medicijnkandidaten een grote impact hebben op de toekomstige behandeling van slangenbeten.'
Kool en Moco zullen verantwoordelijk zijn voor de farmacokinetiek (PK) binnen de klinische studie.
De klinische studie zal zich richten op de behandeling van vergiftiging door adders, de slangensoort die verantwoordelijk is voor de meeste slangenbeet gerelateerde sterfgevallen en handicaps wereldwijd. Addergiffen bevatten enzymen die ernstige bloedingen, stollingsstoornissen en weefselschade veroorzaken. Beide medicijnkandidaten die in klinische studie getest gaan worden, hebben in preklinische studies aangetoond deze enzymen te remmen, waardoor de dodelijke effecten van vergiftiging hopelijk kunnen worden voorkomen.
De klinische studie is gepland in samenwerking met vooraanstaande wetenschappers van de Fundação de Medicina Tropical in Brazilië en het Kumasi Centre for Collaborative Research in Ghana, waar giftige slangen zoals Bothrops atrox (lanceheads) en Echis ocellatus (zaagschubadders) veel voorkomen. Het consortium omvat ook wetenschappers van de Universiteit van Liverpool, de Universiteit van Cambridge en KEMRI-Wellcome in Kilifi, Kenia.
Michael Abouyannis (LSTM): Het uitvoeren van proeven met slangenbeten is ingewikkeld en dit project zal daarop geen uitzondering zijn, maar met name met de steun van zo'n bekwame en gepassioneerde groep partners, hebben we er vertrouwen in dat het een succes zal worden. De twee oraal toegediende behandelingen die we beoordelen zijn veelbelovend en kunnen een revolutie betekenen in de behandeling van slangenbeten. Ik denk dat ik namens iedereen spreek die erbij betrokken is als ik zeg dat ik enthousiast ben om de resultaten van de proef te zien.'
Het ontwikkelen van veilige, betaalbare en gemakkelijk toedienbare behandelingen voor slangenbeten is ook cruciaal voor het bereiken van het doel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om het aantal sterfgevallen en handicaps door slangenbeten tegen 2030 te halveren. Het evalueren van hun veiligheid en werkzaamheid in onderzoeken zoals deze klinische studie vertegenwoordigt een cruciale stap richting dit doel.