Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Jorien Vonk en Fleur van Crimpen genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs

22 februari 2024
Onderzoekers Jorien Vonk en Fleur van Crimpen zijn genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Met hun onderzoek over wat er gebeurt als het poolgebied opwarmt, zitten ze in de top 10. Stemmen kan vanaf maandag 26 februari!

De prijs is bedoeld om een jong en breed publiek kennis te laten maken met wetenschappelijk onderzoek. Een mooie kans dus om meer te vertellen over het onderzoek in het poolgebied. De twee aardwetenschappers doen onderzoek in Noord-Canada en Alaska en analyseren wat het betekent dat het klimaat op de polen steeds warmer en natter wordt, vooral bij poolrivieren en kusten.

Opwarming arctisch gebied
Dit doen zij op zowel land als op boten en grote onderzoeksschepen. Zo kunnen ze de rivieren, kustzee├źn en oceaan goed onderzoeken. Water meten in poolrivieren kun je vergelijken met bloedonderzoek bij de huisarts. De huisarts kijkt hoe gezond je bent, Vonk en van Crimpen kijken hoe gezond het gebied is waar de rivier door stroomt. Ze zien dat klimaatverandering deze gebieden verandert en minder gezond maakt. Ook ontdekten ze dat poolkusten steeds sneller slijten, en al dit materiaal in de zee belandt. Dit heeft grote invloed op de oceanen en de dieren en mensen die hier leven.

Stemmen
Stem vanaf maandag 26 februari op dit belangrijke onderzoek en zorg dat Jorien Vonk en Fleur van Crimpen de welverdiende prijs in ontvangst nemen op zondag 17 maart.