Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Joodse invloed op Islam beter in beeld dankzij Veni-beurs voor Yusuf Çelik

17 juli 2024
Waarschijnlijk hebben overlevenden van een oude Joodse stam de interpretatie van de Koran en Sharia flink beïnvloed, tot op de dag van vandaag. Met een Veni-beurs van NWO op zak kan VU-docent Digital Humanities and Islam Yusuf Çelik die hypothese nu verder onderzoeken.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO draagt met een financiering bij aan het  project. Met die beurs zet Yusuf Çelik een interdisciplinaire studie op van de vroege Islam en het Arabische jodendom, waarbij hij conventioneel onderzoek combineert met geavanceerde rekenmethoden uit de digital humanities.

"In het jaar 627 werden de volwassen mannen van de laatste Joodse stam in Medina wegens verraad ter dood gebracht," aldus Çelik. "Alleen vrouwen, minderjarigen en eerdere bekeerlingen overleefden en werden opgenomen in de islamitische gemeenschap. Ik gebruik computationele methoden om te vinden hoe deze overlevenden hebben bijgedragen aan de premoderne islamitische traditie. Mijn hypothese is dat de unieke Joodse achtergrond van deze Banū Qurayẓa de interpretatie van de Koran en beoefening van de Sharia van latere generaties merkbaar hebben gevormd."

"Dankzij de steun van NWO kan ik mijn tijd volledig wijden aan deze studie. Die bijdrage is cruciaal om nieuwe computationele middelen te ontwikkelen om de gefragmenteerde historische bronnen te bestuderen. Daarom ben ik NWO zeer dankbaar voor deze mogelijkheid."

De Veni-beurzen voor pas gepromoveerde onderzoekers zijn onderdeel van het NWO-Talentprogramma, waarmee NWO vernieuwend onderzoek stimuleert.

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092