De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO draagt met een financiering bij aan het project. Met die beurs zet Yusuf Çelik een interdisciplinaire studie op van de vroege Islam en het Arabische jodendom, waarbij hij conventioneel onderzoek combineert met geavanceerde rekenmethoden uit de digital humanities.
"In het jaar 627 werden de volwassen mannen van de laatste Joodse stam in Medina wegens verraad ter dood gebracht," aldus Çelik. "Alleen vrouwen, minderjarigen en eerdere bekeerlingen overleefden en werden opgenomen in de islamitische gemeenschap. Ik gebruik computationele methoden om te vinden hoe deze overlevenden hebben bijgedragen aan de premoderne islamitische traditie. Mijn hypothese is dat de unieke Joodse achtergrond van deze Banū Qurayẓa de interpretatie van de Koran en beoefening van de Sharia van latere generaties merkbaar hebben gevormd."
"Dankzij de steun van NWO kan ik mijn tijd volledig wijden aan deze studie. Die bijdrage is cruciaal om nieuwe computationele middelen te ontwikkelen om de gefragmenteerde historische bronnen te bestuderen. Daarom ben ik NWO zeer dankbaar voor deze mogelijkheid."
De Veni-beurzen voor pas gepromoveerde onderzoekers zijn onderdeel van het NWO-Talentprogramma, waarmee NWO vernieuwend onderzoek stimuleert.