Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Internationale instroom bachelors VU Amsterdam daalt 23,5%

Delen
22 oktober 2024
De internationale bachelorinstroom is bij VU Amsterdam dit collegejaar voor het tweede jaar op rij gedaald. Zo geeft VU Amsterdam gehoor aan de politieke en maatschappelijke discussie over internationale instroom in de bachelor.

Op het totaal aantal bachelorstudenten zijn er nu 21% internationale studenten. Dit is zorgelijk omdat hiermee het minimumpercentage van 20% wordt genaderd dat nodig is voor de kwaliteit van onderzoek en onderwijs. Voorzitter van het College van Bestuur van VU Amsterdam, Margrethe Jonkman: “VU Amsterdam heeft gevolg gegeven aan de oproep van de politiek om de internationalisering in balans te brengen. Na twee jaren van dalende internationale instroom dreigen we nu onder het minimum van 20% internationale studenten te komen dat nodig is om de meerwaarde van internationalisering zeker te stellen. Dat baart mij grote zorgen voor ons onderwijs en onderzoek. De problemen van vandaag kunnen we alleen aanpakken met een brede aanpak vanuit diverse perspectieven. Wij doen dan ook een oproep aan de politiek: houd de innovatiekracht van de open Nederlandse economie overeind en geef ons de mogelijkheden om de kwaliteit van onderwijs en onderzoek op peil te houden. Laat ons professionals en onderzoekers opleiden met een brede blik, geschikt voor de open, inclusieve arbeidsmarkt waarin ze terecht komen.”

Daling van ruim 23%

De internationale bachelorinstroom is bij VU Amsterdam dit collegejaar met 23,5% gedaald, van 1.317 internationale studenten in 2023-2024 naar 1.007 in 2024-25. Dit is een tweede daling op rij en raakt o.a. de bètatechniekstudies van de grote VU Bètafaculteit. VU Amsterdam heeft kritisch per opleiding en vakgebied gekeken naar de meerwaarde van internationalisering aan de hand van:

* het belang voor de inhoud, kwaliteit en het behoud van opleidingen,
* behoeften van de (Nederlandse) student,
* toegankelijkheid,
* verbinding met het wetenschapsgebied en
* wat nodig is op de arbeidsmarkt.

Op basis daarvan zien we een aandeel van 20% internationale studenten op het totaal aantal bachelorstudenten als een minimum om de meerwaarde van internationalisering te kunnen borgen.

Internationalisering

Internationale studenten dragen bij aan een stimulerend studieklimaat. VU Amsterdam wil met onder meer het Mixed Classroom onderwijsmodel het beste halen uit de diversiteit van onze studenten. Internationale studenten hebben een belangrijke bijdrage aan die diversiteit. Centraal daarin staat het openstaan voor verschillen, het co-creëren van een inclusieve omgeving en het benutten van diversiteit om gezamenlijk tot een hoger niveau te komen.

Veel werkgevers, zeker in Amsterdam waar veel van onze studenten terecht komen, werken in een internationale omgeving. Het opereren in een internationale context tijdens de studietijd en daarmee het opdoen van interculturele vaardigheden zijn daarom van belang. Zo bereiden wij onze studenten voor op een steeds veranderende wereld met bijpassende uitdagingen op de arbeidsmarkt.

Tegelijkertijd is de wetenschap steeds internationaler: onderzoekers bouwen voort op wat anderen vinden en denken, met Engels als gemeenschappelijke taal. Daarmee moet een student leren werken en omgaan, met de eerste stappen in de bachelor en verdieping in de master. Zo zorgen wij met een mate van internationalisering van studenten én medewerkers dat Nederlandse kennis en kunde aansluiting vindt op internationale onderzoeksnetwerken. Daarnaast halen wij internationale kennis sneller naar Nederland en daarmee creëren we kansen voor nieuwe inzichten en toepassingen.

Aandacht voor de Nederlandse taal

VU Amsterdam zet zich, in lijn met de gemaakte zelfregie-afspraken, in voor voldoende aandacht voor taalvaardigheid in het onderwijs en op haar campus. Nederlands is en blijft de bestuurstaal en er lopen verschillende trajecten om de Nederlandse taalvaardigheid van Nederlandstalige en internationale studenten en medewerkers te stimuleren. Ook kijken we goed naar wat we nog meer kunnen doen op dit punt in het licht van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en het vergroten van de blijfkans van internationale studenten.

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Contactpersoon

  • Cassandra Appelman
  • Senior woordvoerder
  • Voor vragen over: Beleid en visie op onderzoek en onderwijs; integriteit en kennisveiligheid; inschrijfcijfers en interviewverzoeken voor het College van Bestuur
  • 06 43423308
  • c.o.appelman@vu.nl
  • Frauke van Goethem
  • Woordvoerder
  • Voor vragen over: Beleid en visie op onderzoek en onderwijs; integriteit en kennisveiligheid; inschrijfcijfers en interviewverzoeken voor het College van Bestuur
  • 06 38684155
  • frauke.van.goethem@vu.nl
  • Marijke Völlmar
  • Pers- en wetenschapsvoorlichter
  • Voor vragen over: Onderzoek en impact; interviewverzoeken wetenschappers; foto -en film spoedverzoeken
  • 06 25763092 (alleen Whatsapp & sms)
  • marijke.vollmar@vu.nl
  • David Knigge
  • Pers- en wetenschapsvoorlichter
  • Voor vragen over: Onderzoek en impact; interviewverzoeken wetenschappers; foto -en film spoedverzoeken
  • 06 11512753
  • d.j.knigge@vu.nl

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam