De ondernemersreis van Goldschmeding begon in 1960 tijdens zijn studie economie aan de VU. Met niet meer dan een oude fiets, twee studentenkamers en vijfhonderd gulden, ontwikkelde hij samen met medestudent Ger Daleboudt het idee voor Randstad. Eerder schreef hij zijn scriptie over het fenomeen tijdelijke arbeid, daartoe geïnspireerd door professor Freek van Muiswinkel, die zich afvroeg waarom bedrijven in piektijden alles konden huren behalve mensen. Goldschmedings visie op arbeid en personeelsdiensten veranderde de wereldwijde uitzendbranche fundamenteel.
Bijzonder was dat Goldschmeding zich zijn hele leven geïnspireerd voelde door de colleges die hij aan de VU kreeg, met name door de filosofiecolleges. Deze inspireerden hem om altijd - en zelfs in toenemende mate - bezig te zijn met de maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven. Vanuit die inspiratie richtte hij ook de Goldschmeding Foundation op, die zich richt op een menswaardigere en duurzamere economie.
Naast zijn zakelijke successen droeg Goldschmeding substantieel bij aan wetenschappelijk onderzoek en onderwijs aan de VU. De Goldschmeding Foundation financiert onder andere de Goldschmeding Leerstoel Maatschappelijke en Economische Vernieuwing en het onderwijsprogramma A Broader Mind. Dit programma stelde verder een raamwerk voor Community Service Learning op. Om het maatschappelijk effect concreet te maken, kwam er daarnaast een wetenschappelijk onderzoek om de langetermijneffecten van A Broader Mind op het denken en handelen van alumni van de VU te meten.
Wij herinneren ons Frits Goldschmeding als een visionair en filantroop die altijd oog had voor de mens achter het werk. De positieve invloed van zijn levenswerk blijft voelbaar voor toekomstige generaties.
Onze gedachten zijn bij zijn familie en dierbaren in deze moeilijke tijd.