Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

“Hydridic hydrogen bonds” are not hydrogen bonds

30 september 2024
Theoretisch chemici Lucas de Azevedo Santos, Pascal Vermeeren, F. Matthias Bickelhaupt en Célia Fonseca Guerra van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben een voorstel om de IUPAC-definitie van waterstofbruggen te herzien, verworpen. Hun werk, gepubliceerd in de JACS, toont aan dat de huidige definitie volstaat.

"In de wetenschap worden definities gemaakt om concepten duidelijk en nauwkeurig over te brengen," herinnert de Azevedo Santos zich. De International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) is de organisatie die verantwoordelijk is voor de standaardisering van chemische nomenclatuur. De waterstofbrug, een cruciale interactie in de (bio)chemie, kreeg zijn officiële definitie van de IUPAC in 2011, gebaseerd op zowel experimenteel als theoretisch bewijs. Een belangrijk aspect van deze definitie is de positieve lading van het waterstofatoom dat betrokken is bij de waterstofbrug.

Een recent artikel, ook gepubliceerd in JACS, betoogde dat de huidige definitie te beperkt is, vooral in gevallen waarin het waterstofatoom in de "waterstofbrug" negatief is geladen. Het theoretische chemieteam weerlegt deze bewering echter en toont aan dat negatief geladen waterstofatomen geen waterstofbruggen kunnen vormen en dat ook niet doen: ze accepteren geen elektronen van het andere fragment. In plaats daarvan doneren deze negatief geladen waterstofatomen elektronen aan het andere fragment. De resulterende binding valt daarom onder een andere klasse van reeds goed gedefinieerde interacties, zoals halogeenbindingen.

"Onze kwantumchemische analyses laten zien dat negatief geladen waterstofatomen geen waterstofbruggen kunnen vormen, aangezien hun bindingsmechanisme volledig anders is," legt de Azevedo Santos uit. "Waterstofbruggen ontstaan alleen wanneer het waterstofatoom elektronen kan accepteren, een cruciaal kenmerk van waterstofbruggen, dat in de betreffende voorbeelden niet aanwezig is. Negatief geladen waterstofatomen kunnen dit niet doen."

Je kunt hun werk lezen, gepubliceerd in de Journal of the American Chemical Society, hier: J. Am. Chem. Soc. 2024, online. Voor meer informatie, neem contact op met Prof. Dr. Célia Fonseca Guerra (c.fonsecaguerra@vu.nl).

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam